ДФЗ: До края на седмицата предстоят плащания, работи се на пълни обороти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:00 / 27.06.2024
1071


С наближаването на крайния срок за плащанията от Кампания 2023 и в администрацията и сред фермерите напрежението е високо.

Кампания 2024 е удължена за втори път

Факт, че новият програмен период, който започна през миналата година, стовари множество новости, изменения, над 50 интервенции за 2023 г, повечето от които с изцяло нови изисквания. Наложи се разработването на нови алгоритми за работа на ИСАК и допълнителни контролни системи. Фермерите бяха затрупани с постоянни промени и правила. Всичко това се нагнети и естествено ескалира в периода, в който е време за получаване на плащанията, особено когато те се бавят.

Агри.БГ получаваше ежедневни питания по темата, а последните бяха свързани с изплащането на екосхемите. Потърсихме Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) за повече яснота, откъдето ни отговориха, че правят всичко по силите си бенефициерите да получат така важната за тях финансова подкрепа.

При структурирането на разчетите на работа, приоритет при разплащане на финансовото подпомагане към кандидатите, са интервенциите, схемите и мерките, към които има най-голям интерес от страна на земеделските стопани, както и направленията, за които в Стратегическия план е предвиден най-голям бюджет”, подчертават от Фонда.

Ето още от отговора:



"През последните няколко месеца експертите работят интензивно, в условията на максимална мобилизация, включително през почивните дни, влагайки всички усилия да се постигне увереност в коректността на подготвяните и изплатени субсидии. 

Наясно сме с голямата отговорност, която ДФЗ носи пред българските земеделски стопани за навременното и бързо разплащане на финансовата подкрепа към тях.  Припомняме, че ОСП е подчинена на конкретни цели, свързани с общите приоритети на ЕС за социална, екологична и икономическа устойчивост в селското стопанство и селските райони. 

Целта на администрирането на подадените заявления по директни плащания е земеделските стопани да получат полагащото им се подпомагане, но едновременно с това Разплащателната агенция следва да е постигнала увереност в правомерния начин на разпределянето на предоставените на Република България европейски средства.

Във връзка с гореизложеното, Ви информираме, че до момента ДФЗ за кампания 2023 е разплатил общо над 1,5 млрд. лв."

От ведомството припомнят, че първото плащане по екосхемите бе извършено на 20.06.2024, като бяха платени близо 80,5 млн. лв. (80 432 866 лв.) по екосхемата „Разнообразяване на отглежданите култури“ (Еко-РОК). На 25.06.2024 бе извършено разплащане за повече от 107,6 млн. лв. (107 673 038 лв.) по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване (Еко-ЗВПП) за Кампания 2023. 

ДФЗ: До края на седмицата предстоят плащания по Еко схемата за намаляване използването на пестициди - (Еко-НИП).

„Уверяваме ви, че системите и експертите на ДФЗ работят на пълни обороти, така че стопаните да получат плащанията, от които се нуждаят, във възможно най-кратки срокове”, казват още от Фонда.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Шофьор е в болница в Пловдив, след като се преобърна с автомобила...
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Пиян сотаджия замесен в ПТП с пловдивски Dodge в Слънчев бряг
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).