ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
DG Agri: Не можем да гарантираме продоволствената сигурност без устойчивост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 26.06.2024Коментари (0)742
©


Напоследък се сблъскахме с множество кризи, които поставиха на изпитание устойчивостта на веригата за селскостопански храни, както в Европа, така и в световен мащаб. Оказахме се издръжливи. И с пандемията, и с войната, с изявената климатичната криза, ние все още гарантираме продоволствената сигурност на нашите граждани. 

Но да, имаме и проблеми, a това се отразява силно върху гражданите и фермерите. Това заяви Михаил Думитру, заместник директор  ГД "Земеделие и развитие на селските райони" в Европейската комисия, по време на форума „Зелен преход”, който се провежда в София от 26 до 28 юни.

Един от основните проблеми, които той открие, е свързан с достъпността на храните заради увеличението на цените.

"Все повече и повече хора имат затруднения да плащат за храната си. Наред с това разходите за суровините на нашите фермери също се увеличиха много. И това постави под напрежение тяхната доходност и бъдеще. 

За щастие, ние имаме Общата селскостопанска политика (ОСП) и аз съм защитник на тази политика. Мисля, че в изпълнението на политиката, през цялата история, сме постигнали целите. Но сегашната криза също беше много добър повод за връщане на хранително-вкусовия сектор в стратегическия дневен ред", каза той.

Михаил Думитру: Не можем да гарантираме продоволствената сигурност без устойчивост.

"Заети сме в сектор, който е все по-засегнат от това, което ще се случи в света. И е също така силно се влияе от изменението на климата. Ние трябва да преминем през този преход, за да направим нашият сектор устойчив. И когато говорим за устойчивост, ние говорим за трите аспекта на устойчивостта - икономическа среда, климат и социална среда.

Това се опитваме да направим и чрез ОСП - да преминем през този преход. 

Основната тема на този форум е Зелената сделка. Никой не оспорва посоката на движение. Мисля, че всички сме съгласни, че трябва да променим начинът, по който правим бизнеса си; начинът, по който живеем. Но мисля, че това, което е подложено на дискусия, са средствата и скоростта, както и целта ни да станем климатично неутрални до 2050 г. И как всеки сектор трябва да допринесе за това", каза още експертът. 

Той припомни за фермерските протести в цяла Европа и нуждата от преразглеждане на политиката.

"Винаги можем да бъдем критикувани за нивото на амбиция. Ние от ДГ АГРИ имаме делегираната роля да намерим правилния баланс и да се опитаме да се придържаме към целта, да се опитаме да постигнем резултати.

Нека да бъдем честни, смятам, че укрепихме доста зелената архитектура на ОСП. Положихме много усилия, работейки с вас, с фермерите, с агробизнеса, с правителствата на държавите-членки, за да преведем тази нова архитектура. 


След протестите направихме опростяване, но също така имайте предвид, че все още трябва да постигнем резултати и все още трябва да запазим амбицията си", добави Думитру.

Той припомни, че фермерите печелят много по-малко от останалите сектори в икономиката. А ОСП се стреми да покрие до някаква степен тази разлика.

"Дискусиите за бъдещето продължават в Брюксел. Имаме вече структуриран диалог, който започна относно новата ОСП. Трябва да обсъдим и новата Многогодишна финансова рамка. Това също няма да е лесен въпрос, тъй като имаме много повече приоритети и нужди в Европа.

Предстои ни и присъединяване на нови държави-членки. Тук не говорим само за Украйна, която е изключителна хранително-вкусова сила, но и други страни от Балканите.

Така че е много важно вие, като сектор, да вземете предвид всички тези елементи. И мисля, че е много важно да работим заедно, за да намерим най-доброто решение. И това решение трябва да ни накара да запазим своята устойчивост и да гарантираме продоволствената си сигурност", заключи експертът.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
Катастрофи в България
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: