ДЗЕС 6: В какъв период трябва да се поддържа минимална почвена покривка?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:20 / 04.06.2024
1283
CAP4US

Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, или т.нар. ДЗЕС, претърпяха промени заедно с промените на Стратегическия план за развитие на земеделието. Един от най-обсъжданите стандарти, които стопаните трудно успяват да покрият, е ДЗЕС 6 - Минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни

По повод промените в него от земеделското министерство обясниха, че на европейско ниво се залага на прилагането на този стандарт да зависи основно от самите държави-членки. Стандартът цели прилагането му да окаже положителен ефект върху предотвратяване на почвената и водна ерозия.

Какви са новостите, на които България ще заложи?

На първо място, се залага да отпадне зимният период, а с него и наклоните. Ще има само един чувствителен период, който ще бъде от 1-и юни до 30-и септември. Това беше и основната забележка на стопаните, които трудно постигаха съществуващите досега изисквания през Кампания 2023 за два чувствителни периода. 

В земеделското стопанство ще бъде задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ  през съответния чувствителен период  - 01 юни до 30 септември да се поддържа минимална почвена покривка.



Предвижда се разширяване на практиките, чрез които ще може да се поддържа изискваната минимална почвена покривка. Това ще се постига чрез:

- засяване/засята основна култура;

-засяване на вторични или междинни/покривни култури или мулчиране;

-оставяне на растителни остатъци, включително стърнища и/или самозасети площи от предходната култура;

-оставяне на растителните остатъци от предходната култура при вертикални обработки без обръщане на слоя, при минимални обработки на почвата, при ивични обработки на почвата.



Има промени и при изискванията за площи с трайни насаждения, като за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта на стопанството, ще се извършва укрепване на междуредията чрез затревяване или засяване с покривни култури през чувствителния период (01 юни до 30 септември), предвиждат новите правила. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Ето какво показват изследванията на водата в Черно море


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).