ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Да построиш къща без работници и от материали, които могат да бъдат рециклирани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 03.12.2023Коментари (0)11754
©
Докато у нас, села стоят седмици без ток, в Германия правят къща с 3D принтер. Потопяваме се в една интересна технология, която по всичко изглежда, че ще играе важна роля в бъдеще. Става дума за 3D принтирането и конкретно за най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа, която се намира в германския град Хайделберг. 

Беше ми много любопитно да работя по темата тази седмица, защото когато говорим за строителство тук обикновено става дума за липсата на работна ръка и недостига на жилища. Големият въпрос, обаче e, 3 D печатът ли ще доведе до решение на тези проблеми. За технологията си говорихме с собственикът на фирмата, разработила проекта на най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа.

Преди няколко години Ханс Йорг-Краус чете за жилищна сграда, построена отчасти, отпечатани от 3D принтер. Самият той решава, че трябва да опита тази технология. И така се стига до реализацията на най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа.

"В момента преустройваме около 60 000 квадратни метра в собственото си портфолио, инвестираме 200 милиона евро и също така изграждаме този компютърен сървър център там, и си помислих, че е идеален за печат, защото не е сложна сграда", каза Ханс Йорг-Краус, собственик на "Kraus Gruppe", цитиран от NOVA.

И така 140 часа са нужни, за да бъде отпечатана сградата от материали, които могат да бъдат рециклирани. "Сградата не е изцяло отпечатана, основата и таванът са изработени конвенционално. Само вертикалните стени са отпечатани. Изградихме я за по-малко от година", съобщи Йорг-Краус. 

Самата строителна площадка обаче няма нищо общо с класически строеж. Липсват шумните машини и десетките работници. "На строителната площадка имаше само двама -трима служители с мистрия в едната ръка и лаптоп в другата. И това е предимството на този проект за 3D принтиране, че са необходими много по-малко хора на строителната площадка. Там е много по-подредено, има много по-малко отпадъци и този процес има много предимства", посочи той. 

Големият въпрос, съпътстващ тази технология е именно тя ли ще бъде решението за липсата на работна ръка и недостига на жилища, от които страда Германия? "По този въпрос трябва да кажа категорично "да". Нещата, които могат да бъдат отпечатани, изискват по-малко хора на строителната площадка, а в резултат на това се променя и профила на строителя. Той става много по-ценен. Бих казал, че това е подобно на мехатроника в автомобилната индустрия, ако искате да го наречете така. Комбинацията от софтуер и директна работа на строителната площадка. И на тях им трябват много по-малко хора, когато печатаме. Ето защо определено ще има големи предимства за недостига на квалифицирана работна ръка. Голямото решение за жилищното строителство, да можем да решим проблема с недостига на жилища с технологията за 3D принтиране, няма да се случи. Тъй като това е различен процес, той ще бъде частично приложим за специални форми, за определени видове архитектура. Но определено няма да има основен аргумент в полза на масовото производство за жилищно строителство с намаляване на разходите", допълни Йорг-Краус.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: