Да се храниш с насекоми в България, лудост или екстремно изживяване?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:38 / 20.07.2019
3761
За повечето от нас буболечките нямат място в менюто ни. Но това не е така за Кремена Дервенкова, която не се страхува да експериментира с екзотична храна - като насекоми.

Извън готвенето тя подкрепя младите хора като нея с бизнес идеи, като ръководи Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Нова тв надникна в кухнята й.

В кухнята тя е екстремист заради любопитството си да опитва. Екстремист, защото обича да си готви буболечки. Сладки или солени, печени или пържени - винаги са й вкусни.

"Екстремно е донякъде човек да консумира насекоми, но хората започват все повече и повече да  ги възприемат като храна", казва Кремена.

В менюто й има от всичко, което не очаквате - щурци, скакалци, копринени буби.

"Ако консумираш червей или копринена буба, скакалец без крачета и крилца - няма какво да ти се запречи между зъбите, вкусни са - нямат и антенки", добавя тя.

В меката на ядливите насекоми - Камбоджа експериментира и с по-опасни храни, сред които панирана тарантула и скорпион.

"Скорпионът е доста хрупкав, този, който ядох, беше доста препечен. Имаше вкус на препечена филийка. Беше добре, но не мога да кажа, че ми е любимото насекомо. Тарантулата имаше вкус на пилешко - като хапки в корнфлейкс ", разказва Кремена.

Изсушени и смлени на брашно, щурците стават на чипс, бисквитки и дори на бонбони, които приготвяме в кухнята на Кремена. Тя вероятно е единствената у нас, която приготвя сладкиши с червейчета и щурчета.

На въпрос имало ли момент на колебание - да го опитам, или - не червея, тя отговаря: "Не, нямаше колебание. Поръчах си 4 вида насекоми от Англия, пакетираха ги в Холандия и ги чаках да пристигнат 2 седмици до България.

Без да подозира, човек изяжда средно по половин килограм насекоми годишно, като си похапва преработени храни като шоколад, сладко, хляб, паста и бира.

От хоби вкъщи страстта на Креми към здравословните ястия с насекоми прераства в домашна мини лаборатория.

"С брат ми в град Любимец отглеждаме щурци и похапваме. Майка ми така и не се пречупи да опита насекоми до една вечер, когато я почерпих с десерт с брашно от щурци и кокос и не й издадох. Сподели, че й е много е вкусно. Когато й казах, че има насекоми, тя се стресна и ми каза - дай ми още едно парче", сподели Кремена.  

Над 2 милиарда души в Южна Америка, Азия и Африка се хранят с насекоми всеки ден.

Отвъд кулинарния експеримент у дома ресторанти, компании и фирми за кетъринг се престрашават да опитат и да поръчат вкусотийките с червейчета или щурците на Креми.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Паднало дърво блокира движението в Петроханския проход
Деница Сачева: Премиерът на редовно правителство задължително тря...
Проф. Георги Попов: Увеличават се случаите на респираторни вирусн...
Росен Желязков: Единственият баланс е Атанасов да е председател н...
ДСБ иска Атанас Атанасов за шеф на парламента
Баба Дейзи спира телефонни измами


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).