ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:35 / 09.08.2024Коментари (2)2321
©
Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в следващия бюджет. Това обясни пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"Говореше се за 125% от средната брутна работна заплата за страната, но на този етап те са 110%. Изоставането от средната работна заплата е с около 15%. Необходимо е и обмисляне на сериозна промяна в средствата за средно образование, които са по отношение на издръжка, квалификация на учителите и единен разходен стандарт за учениците".

Проблемът с недостига на кадри по математика, физика и природни науки ще се задълбочава с всяка изминала година, отбеляза още Стаматов в предаването "Преди всички". 

"Обмислянето на мерки в подкрепа на такива специалисти или на хора, които биха се съгласили да преподават тези предмети, трябва да се реализира бързо и спешно. До голяма степен то е и в пряка връзка със самото възнаграждение". 

Учебните програми не са променени и тази година, отбеляза директорът на 119-то училище. 

"Всичко остава на ниво дебат и очакване да се случи. Съдържанието в учебниците е същото, каквото е утвърдено преди доста години. Някои от тях са доста дебели. Историята в гимназиален етап е над 300 страници. Учебното съдържание понякога е тежко, натоварващо и демотивиращо. Честата смяна на различни екипи довежда до невъзможност да се стигне до национално решение какво да се олекоти и осъвремени". 

Той посочи, че най-голямата промяна, с която ще започне тази учебна година, са безплатните учебници за всички ученици от 1 - ви до 12 - ти клас.

Диян Стаматов коментира също неспазването на правилата и липсата на санкции в училищата. Той го определя като "най-големия проблем в родното образование". 

"Лека промяна в закона, свързана със санкциите и стимулите на учениците, както и подзаконовите наредби. Намираме се в ситуация, в която всяка санкция бива подлагана на сериозно съмнение и административни тълкувания. Стига се до неприлагане на никакви санкции. Според настоящето законодателство родителите имат право да правят подобни административни обжалвания". 

Когато училището и родителите застанат на различни позиции, така се обезсмисля целият възпитателен процес, обясни Стаматов.

"Нарушено е и усещането за справедливост. Елементарните санкиции за дребни провинения не трябва да подлежат на административно санкциониране. Сериозни санкции трябва да се налагат само в краен случай, след като бъдат проведени всички превантивни разговори. В настоящия момент административната процедура е тромава и продължава 30 дни, за да се премести ученик от едно училище в друго. Когато има сериозна агресия, винаги сме свидетели как не могат бързо да се реализират подобни действия. Може би и тук трябва да има леко облекчаване в административния казус".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ние сме народ, който без тежка диктатура няма да се оправим никога!
+1
 
 
В последните години заплатите на учителите се увеличиха горе-долу с 20-25% и катастрофалните резултати от тяхната преподавателска дейност - също. Давайте, увеличавайте им заплатите - явно на правителствата им е по-добре да имат неграмотен електорат. На нас, които работим в частните фирми, увеличение се дава при положителен резултат, а тук... стимулираме безхаберието на учителите! Да почива в мир образованието ни!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: