Да се връща само в левове, ако търговецът няма достатъчна наличност в евро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:22 / 01.07.2024
6522
След въвеждането на еврото няма да има възможност да се връща смесено ресто в левове и евро, както беше обявено преди. Забраната идва след предложение на платформата "Ние потребителите", разказа създателят на платформата Габриела Руменова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Предложихме изрично да се забрани връщането на смесено ресто и сега вече има едно допълнение - да се връща само в левове, ако търговецът няма достатъчна наличност в евро."

В периода на двойното обращение на двете валути - един месец от въвеждането на еврото - беше предвидено възможност за смесено ресто, което само би затруднило потребителите, каза Руменова. Това ще се случва точно в началото на въвеждането на еврото и например може да предизвика допълнителна суматоха на касите, добави тя.

Връщането само в една валута ще защити икономическите интереси на потребителите - да не им бъде върнато по-малко ресто, волно или неволно - а търговците ще трябва да създадат достатъчно добра организация, като например се запасят с достатъчно банкноти и монети в евро.

Ако потребителите искат да подадат сигнал за нередности за неща като двойното обозначаване на цените, те трябва да се обърнат към Комисията за защита на потребителите, каза Руменова.

Макар влизането на България в еврозоната да беше отложено, добре е, че подготовката за това е започнала, каза Руменова. Изключително важно е да има комуникационна кампания, насочена към всеки един от участниците, и да има достатъчно информация.

Битуват различни слухове за въвеждането на еврото, предупреди Руменова, и в такава ситуация лесно се създават представи, които не винаги са реални.

Виж коментарите (1)

Още по темата (410):
02.07.2024 Финансист: Много малко хора купуват жилища в кеш, повечето случаи това става с банков заем
02.07.2024 Милен Велчев: Очакват ни тежки времена
27.06.2024 Икономист: Основният препъникамък на България за влизане в еврозоната Високата инфлация
27.06.2024 Ще повишат ли данъците, говори министърът
26.06.2024 Шефът на БНБ каза дали ще приемем еврото и кога
26.06.2024 България най-вероятно няма да приеме еврото през следващата година
Още новини от Национални новини:
Фармацевтите и НЗОК не постигнаха съгласие, разговорите продължав...
Уникална находка е открита в Хераклея Синтика
Шофьорка: Такова нещо в разгара на лятото по АМ "Тракия" досега н...
Осем зеленчука, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови
Делото срещу Божков: Съдът отхвърли иск на финансовото министерст...
Самотна майка загина в катастрофа, няма друг автомобил


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).