Дамите в селското стопанство: Биляна Лаундс-Николова | ||||||
| ||||||
Биляна Лаундс-Николова открива преди няколко години света на пчеларството и колкото по-запалена става по тази си страст, толкова повече идеите търсят своята реализация. В момента тя практикува своето хоби сред 10 кошера по биологичен начин, но е и сред първенците в световен мащаб с производството на енергийни гелове на базата на биомед. Не спира развитието си и след второто си икономическо образование решава да попълни знанията си в областта на хранително-вкусовата промишленост и днес е докторант в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Любопитството й към света на пчелите и функционалната храна пък я води до Италия, където се обучава за меден сомелиер, непознато занимание у нас. Финото й небце може да усети съставките в букета на меда, както и това дали пчелите са захранвани със захар, дали има фалшиви добавки. “Аз съм хоби пчелар, който има желание да направи нещо за пчелите. Всички колеги пчелари се обединяват и намират нещо общо, срещу което да се бунтуват и не са креативни, а по-скоро реактивни срещу проблемите. Аз реших, че искам да обърна тенденцията и да подходя по друг начин. Аз съм икономист и моят подход е различен. Аз изхождам от търсенето и предлагането. Започнах да мисля начин как да намеря ново приложение на меда, така че да го извадя от старата му роля на буркана в долапа за зимата. И започнах да си играя, да експериментирам с него и да търся нови възможности. Така че аз изходих от потребителя”, разказва пред Агри.БГ Биляна Лаундс-Николова, основател и основен вдъхновител на Мелифера, където се произвеждат първите биоенергийни гелове за спортисти и активни хора на базата на български мед. Пчелари: Оказахме се без кошери по документи, може да останем и без Украинска помощ “Този процес на откриване е най-интересното в работата ми, защото първо търся съставки, които имат синергичен ефект с меда. Медът сам по себе си е консервант. Той не желае да се смесва с други неща. Тук той влиза в ролята си на енергия и стимулатор, като продуктите, които се съчетават с него, трябва да работят за същото нещо”, разказва Биляна Николова. Най-сериозната работа по геловете настъпва през пандемията от COVID-19, когато всички хора обърнаха поглед към правилното и безопасно хранене. В момента от енергийните гелове на пазара има 10 различни вида и комбинации, но усъвършенстването и търсенето на нови вкусове и ефект продължава. Съдържанието се събира в удобно пакетче, подобно на малка бутилка, което може да се отвори и да се изстиска в устата. “Продължавам да разработвам рецептите, защото трябва да са консистенции, които да са удобни за приемане в тези пакетчета. Естествено, медът кристализира, така че аз опитвам да го държа малко по-мек и по-течен.”, коментира дамата. Не всеки обича прекалената сладост на меда, затова в комбинациите има и хималайска сол, и супер храните, като спирулина, матча, гуарана, добавени са какао, лиофилизирани плодове и др. Медът в малките пакетчета е около 90% от цялото съдържание, като се залага само на български биопроизводители.
Лиофилизираните съставки се внасят от Германия. |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5594) | 59% | |
Не (3066) | 32% | |
Не мога да преценя (902) | 9% |