ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дамите в селското стопанство: Ирини Спанули
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 28.06.2024Коментари (0)709
©
CAP4US

Гъркинята Ирини Спанули е млад, потомствен фермер, с която се запознахме лично при посещение на агрожурналисти в Тесалия. Допаднаха ни нейната енергичност и пламъкът, с който разказваше за семейното стопанство и организацията на 14 производители, повечето от които млади като нея.

Вижте цялата ни рубрика: ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Прекарала 10 години като консултант и мениджър в големи международни компании в гръцката столица Атина, тя решава да се завърне в родното място и да приложи наученото, но в агросектора. Заедно с баща си Костас основават кооператива Karpologio, като Ирини отговоря основно за продажбите и маркетинга на продуктите, които реализират в района на Лариса – бадеми, мед, пилешко месо и яйца.

Ирини не обича да стои на едно място. Кандидатства по мярката за млад фермер, а през 2023 г. става победител в програмата Empowering Women in Agrifood (EWA Гърция), съфинансирана от Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food). Какво е направила с наградата от 10 000 евро и какво й предстои занапред, нека разберем лично от нея.

Кога решихте, че е време да се завърнете към корените си?

 

Произхождам от фермерско семейство. Баща ми е първият, който приложи интензивната технология на отглеждане на бадеми в Тесалия, преминавайки от зърнени култури към черупкови плодове. Аз имам различен от неговия опит като образование и професия, но по време на COVID пандемията реших, че е време да се върна. Уча се от баща ми, като с моите знания добавям стойност на нашите продукти. Основахме групата на производители Karpologio през май 2023 г., като прилагаме иновативни техники за засаждане с висока плътност и щадящи околната среда практики. 

За какво използвахте наградата от програмата на EIT Food? 

 

В програмата, наречена „Овластяване на жените в хранително-вкусовата промишленост“, имаше участници от целия сектор – от университетски изследователи до производители. Спечелих първа награда, представяйки идеите за Karpologio за устойчивост, кръгова икономика и борба с климата. Вложихме голяма част от наградата в размер на 10 000 евро в изграждането на нашето опаковъчно звено. Програмата е чудесна възможност за жените фермери в целия ЕС и съветвам всички да се пробват.

Коя част от работата Ви носи най-голямо удовлетворение? 

 

Връзката със земята. Толкова е хубаво, когато виждам и мога да пипна нашия продукт. Стремя се да дам най-доброто от себе си, за да получим най-добра стойност.

А какви са предизвикателствата, с които трябва да се справите?

 

Основните са климатичните промени и международната конкуренция, която понякога е доста нечестна. Вносът, най-вече от трети страни, затруднява работата ни.

Каква е Вашата мотивация да продължавате да с борите с трудностите? 

 

Най-голямата мотивация е обединяването ни в организация на производители. Повечето сме млади фермери, следвайки опита на по-старите. Ние си сътрудничим и споделяме всичко. Чувствам се щастлива, защото вярвам, че всички усилия, които полагаме, са в наша обща полза. За разлика от работата в офис, на полето мога да взема в ръце готовия продукт. Мога да го видя, да го почувствам.

Какво бихте посъветвали своите колеги жени фермери не само в Гърция, но и в България и целия ЕС?

 

Има много жени, които се занимават със селско стопанство, но не смеят да бъдат лидери. Това е голямо предизвикателство не само за Гърция, но за цяла Европа. Жените винаги са били активни в земеделския сектор, но остават на заден план. Те трябва да излязат отпред, притежават всички необходими умения. В наши дни, с използването на технологиите, няма неравенство между половете. Физическата сила вече не е водеща. С участието ми в кооператива виждам, че сме чудесен екип с мъжете. Не можем едни без други!

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лека атлетика - подготовка и състезания
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: