Даниел Вълчев иска специални тестове в училищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:00 / 12.11.2005
1317
В училищата трябва да се въведат тестове, които да разкриват истинския капацитет на учениците. Това каза министърът на образованието Даниел Вълчев след приключването на семинар в курорта Свети Кирик, където НДСВ обсъди програмата на Министерство на образованието и науката (МОН) за средното образование в 10-годишен план. Според Даниел Вълчев в училищата трябва да се въведат тестове, които да разкриват истинския капацитет на учениците. По думите му в повечето случаи учащите преповтарят това, което са прочели, а не се опитват да дадат нещо от себе си.

Помолен да коментира матурите, Даниел Вълчев каза, че държавните зрелостни изпити са нещо важно, а не - просто опит да се натоварват допълнително учениците. Той бе категоричен, че е крайно време да се въведе равен образователен минимум.

Министърът допълни, че проблемът на българската тестова система е в липсата на традиция. Вълчев съобщи, че е възможно още от догодина учениците да започнат да решават тестове и така - да се преценява колко знаят. Тези тестове ще могат да бъдат решавани в специален Интернет портал на Министерството на образованието и така всеки сам ще може да проверява своите познания.

Министър Вълчев обясни, че в програмата за развитието на средното образование има 2 особено важни точки. Това са: необходимостта от разделянето на гимнизиалния етап на две, учениците ще имат възможност да прекъсват своето обучение след завършване на 8 клас като получат съответната диплома, с която да могат да си търсят работа.

“Системата на средното образование трябва да има реална възможност за изход. В момента една четвърт от учениците не достигат до 12 клас и така ние произвеждаме безработни”, коментира Вълчев.
Друга точка, която е от особено значение, е дали да се завършва гимназия след 7 или след 8 клас. Според министър Вълчев това ще е най-дискутираната точка.

Даниел Вълчев бе категоричен, че проблемите на образованието трябва да се разрешават в дългосрочен план, а не както е сега - всяко ново ръководство да идва със свои нови изисквания.
Информацията е на focus-news.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака
Нова атракция във Велинград, призоваха гражданите да не крадат па...
Вторият самолет за евакуация на българите от Ливан кацна в Бейрут...
Законово ли е да работим повече от приетите 40 часа седмично и то...
Иво Сиромахов: Изводът е един - народът е тъп, гладен и красив
Спасителят на подхвърленото в Айтос бебе: Ако го бях изоставил, д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).