Даваме близо 600 млн. лв. повече за земеделие

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:54 / 03.11.2012
1818
С държавния бюджет за тази година и с проектобюджета за следващата година парите за подпомагане на селскостопанските производители се увеличават общо с 580 млн. лв. Това заяви по време на парламентарния контрол вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

В държавния бюджет за 2013 г. има чисто увеличение на сумата за подпомагане на селското стопанство с 200 млн. лв., а в бюджета за тази година увеличението е с около 380 млн. лв.

заяви Дянков, цитиран от БТА. Новост през миналата година бе осигурената помощ за животновъди и пчелари, докато преди държавната политика на подпомагане е била съсредоточена само в сектор зърнопроизводство, отбеляза още финансовият министър.

Дянков отговори на питане на депутатите от Коалиция за България Димчо Михалевски и Пенко Атанасов относно политиката на кабинета за облекчаване на земеделските производители при ползване на горива за селскостопански нужди.

Правителството е разработило механизъм за подпомагане на земеделските производители при използване на горива чрез намалена акцизна ставка върху газьола, каза Дянков. Той посочи, че за да се приложи този механизъм, са били изготвени промени в Закона за подпомагане на земеделските производители и в Закона за акцизите и данъчните складове, който в момента е в Народното събрание. Схемата за държавна помощ е одобрена от ЕК с положително решение за съвместимостта є с вътрешния пазар, отчете още Дянков и каза, че приложението є ще стане възможно след влизането в сила на съответните законодателни промени.

"Продължихме традицията, макар че вече няма помощи от ЕС, да даваме пари и за тютюнопроизводителите и това е залегнало и в бюджета за 2013 г.", добави вицепремиерът. В началото на тази седмица земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че предвидената помощ за производителите на тютюн през следващата година е в размер на 73 млн. лв.

Заложените в проектобюджета за 2013 г. средства за развитие на селските райони са близо 870 млн. лв., от които 698 млн. лв. европейски средства и 172 млн. лв. национално финансиране.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Утре сутринта - студ, после - плаж
Пенсионираме се по-късно, но стажът намалява
Есен ли? Нищо подобно не се задава на хоризонта!
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...
Тежка катастрофа затвори път в Северна България
Икономист посочи единственото решение, за да се увеличат заплатит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).