Дело срещу цените на тока и газта тръгва във ВАС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:29 / 03.11.2005
1468
Във Върховния административен съд (ВАС) бе образувано адм. дело № 10077/2005 г. по жалба на Конфедерация на труда “Подкрепа” срещу Решение № Ц-018/27.09.2005 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което са определени: цени, по които производителите продават електрическа енергия на обществения доставчик; цена, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на обществените снабдители; цена за пренос на електрическа енергия през електропреносната мрежа; ценообразуващи елементи на цени за обществените снабдители за регулаторен период от три години, считано от 01.10.2005 г.; цени, по които обществените снабдители продават електрическа енергия на стопански потребители и на битови потребители; цена при продажба на електрическа енергия между обществени снабдители. Жалбоподателят атакува и Решение № Ц-019/29.09.2005 г., с което са утвърдени: пределна цена на природен газ при продажба от обществения доставчик на обществените снабдители и на потребители, присъединени към газопреносната мрежа; пределна цена на природен газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към газоразпределителната мрежа; пределни цени при продажба на природен газ от обществените снабдители, считано от 01.10.2005 г.

В жалбата се твърди, че атакуваните решения като нормативни административни актове противоречат на Кодекса на труда (КТ) и на Решение № 860/02.11.2004 г. на Министерския съвет, тъй като при издаването им не е спазена процедурата по предварително консултиране с представителните организации на работниците и служителите и на работодателите при приемането на нормативни актове “по въпросите на жизненото равнище” (чл. 3, ал. 2 от КТ).
Според КТ “Подкрепа”, ако съдът прецени, че атакуваните решения не са нормативни, а общи административни актове, също има основания за отмяната им. В жалбата пише, че е нарушена разпоредбата на чл. 14 от Закона за енергетиката, която урежда провеждането от страна на ДКЕВР на процедура за обществено обсъждане със заинтересованите лица на проектите за решения.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 20.12.2005 г. от 9.00 ч.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака
Нова атракция във Велинград, призоваха гражданите да не крадат па...
Вторият самолет за евакуация на българите от Ливан кацна в Бейрут...
Законово ли е да работим повече от приетите 40 часа седмично и то...
Иво Сиромахов: Изводът е един - народът е тъп, гладен и красив
Спасителят на подхвърленото в Айтос бебе: Ако го бях изоставил, д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).