Денков: Енергийният преход ще продължи до 2040 - 2045 година

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
09:36 / 10.10.2023
862
Енергийният преход ще отнеме поне до 2040- 2045 година промени в тези региони. Всичко, което сме можели да отстъпим, ние сме го направили. Оттук нататък трябва да се вкара разум в дискусията, отново да седнем на масата за преговори и да видим как да го направим най-добре за тях. Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпроси на гражданите, предаде репортер на "Фокус“

"Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя и се променя много бързо. Ако някой си представя, че всички ще продължи, както е било досега години наред, просто не може да осъзнае какво се случва", категоричен бе Денков.

По думите му енергийният преход ще се случи, а териториалните планове, които страната ни изпрати към Европейската комисия, гарантират предприемането на правилните стъпки за това. 

"Промените ще се случат. Тези териториални планове, Планът за възстановяване и устойчивост срещу които възразяват, помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени", обясни той.

На въпрос дали властта е готова да прави още стъпки, за да прекрати недоволството на хората, които все още протестират по АМ "Тракия", той отговори така: "Повече няма накъде. Ясно казахме, че няма да затваряме административно топлоелектрическите централи. Това, което очакваме, е да развиваме новите технологии, които много често дават значително по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базовите мощности, където участват и въглищните централи – това означава още много години наред".

По думите му въглищните централи ще продължат да работят, като постепенно и плавно ще се извършва рекултивация, така че секторът да бъде трансформиран.

Виж коментарите (0)

Още по темата (105):
10.11.2023 Финално: Законът за енергетиката бе приет повторно, депутатите отхвърлиха ветото на Радев
29.10.2023 Енергиен експерт: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин
19.10.2023 Денков увери: Няма риск от рязък скок на цените на тока
19.10.2023 Борисов и Пеевски искат обяснение от Денков
16.10.2023 Екоактивисти от няколко държави протестират пред ТЕЦ "Марица-3"
13.10.2023 Министър-председателят: Работим за енергетиците
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).