Депутати алармират за опасност от ''луда крава'' у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:58 / 22.10.2004
1442
От юли в България не се издават протоколи за доказване на безвредността на телешкото и говеждото месо за болестта "луда крава", алармираха вчера депутати от "Народен съюз". Според тях съществува реална опасност от заразяване на хора с болестта, защото месото не е изследвано и освен в българската търговска мрежа може да попадне и в други държави. От "Народен съюз" са отправили запитване към земеделския министър Мехмед Дикме и са сезирали прокуратурата по случая. Междувременно вчера от Националната ветеринарномедицинска служба отговориха, че няма опасност от заразяване на хора с "луда крава", съобщава в-к "Новинар".
Монитор" съобщи за задаващия се скандал още през август, коментира изданието. Както вестникът писа, опасност от епидемия има, защото тестовете на говеждото за "луда крава" се правят с нерегистриран в ЕС и България диагностикум. "Излиза, че тестовете ще бъдат изследвани в нашата страна и то върху проби, които идват ежедневно за задължително тестуване". Това написаха в докладната си до земеделския министър още преди 3 месеца ветеринарните лекари от единствената лаборатория в страната, която изследва за "луда крава". Още тогава лекарите отказаха да подписват протоколите, че месото е годно за консумация, за което "Монитор" също съобщи. Месопреработвателите се оплакаха, че продукцията им залежава във фризерите, защото не могат да я пуснат на пазара легално.
И сега не подписваме протоколи, защото не можем да дадем гаранция, че новият холандски тест е надежден, коментираха вчера ветеринари от лабораторията. В 80% от случаите холандският тест дава фалшиви отрицателни проби, обясни и Пламен Кенаров.
В момента освобождаваме месото без подписани протоколи, че не е заразено с “луда крава”, казаха неофициално за "Монитор" от няколко Районни ветеринарно-медицински служби. Вчера директорите им се събраха на съвет в Стара Загора, начело с началника на НВМС Кирил Киров. Той категорично отрече възможността на пазара да бъде пуснато месо, което не е изследвано.
Земеделският министър Мехмед Дикме отказва да поеме отговорност за проблема. Според него "това е в приоритетите на НВМС и директора й" а ако някой е нарушил закона, трябва да си понесе последствията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).