Депутатите решиха: Шофьорските книжки за категории С и D ще са валидни 5 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
11:04 / 19.09.2012
4216
Над 300 000 свидетелства за управление на МПС са с изтекъл срок на валидност и те не са подменени, съобщиха от МВР. Глобите за шофиране с изтекла шофьорска книжка са от 30 до 200 лв. Днес депутатите приеха на второ четене промените в Закона за българските лични документи, според които шофьорските книжки за категории С и D ще са валидни вече 5 години, вместо 10 години както беше досега.

Според промените срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ да е 10 години. Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E ще е 5 години. Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с трайни увреждания също ще е до 5 години.

Отпада националната категория Ттб, като за управление на тролейбус водачите, притежаващи категория D, преминават допълнително обучение за придобиване на правоспособност на тази категория. Предвидена е и промяна в образеца на издаването на свидетелство за управление на МПС.

Промените влизат в сила от 19 януари 2013 г. От МВР уточняват, че издадените документи до тази дата остават с валидност 10 години за всички категории и ще важат както у нас, така и във всички страни от ЕС.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Утре сутринта - студ, после - плаж
Пенсионираме се по-късно, но стажът намалява
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Есен ли? Нищо подобно не се задава на хоризонта!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).