ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дерматолог разби някои митове за кожата през лятото 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:52 / 23.08.2024Коментари (0)3047
©
Съществува ли понятието "здравословен тен“ или то по-скоро служи за успокоение на любителите на шоколадовия загар? Коя е полезната "доза слънце“ и изобщо съществува ли такава? Това са едни от най-актуалните въпроси в разгара на лятото. В следващите няколко реда може да намерите отговорите и съветите на един дерматолог по темата. 

Летният сезон обикновено се свързва с плажни емоции, ваканционно настроение и много слънчеви лъчи, което в комбинация с високите температури и променливата влажност неминуемо се отразява негативно на кожата ни. Казано простичко – това, което пациентите наричат здравословен тен, ние – дерматолозите, наричаме страдание на кожата.

Малцина знаят, че слънчевата светлина е съставена от няколко типа радиация, а именно: инфрачервена, видима и ултравиолетова, като ултравиолетовият спектър се дели на UVA, UVB, UVC лъчи, които се различават по дължина на вълната, пише д-р  Илиана Георгиева в Puls.bg.

Благодарение на UV-A вълните, кожата бързo потъмнява и въпреки, че те разполагат с малко енергия, могат да причинят сериозни увреждания на кожата, прониквайки в дълбоките слоеве. UV-B лъчите са по-мощни и вредите, които причиняват на клетките на кожата, са свързани с изменения в клетъчното ДНК.

Тези лъчи са виновниците за сериозните изгаряния и въпреки, че се поглъщат от озоновия слой, могат да бъдат много опасни, особено за хора със светла кожа. Сериозните щети от слънцето обикновено стават видими в дългосрочен план, защото кожата има способността да "помни‘‘.

Според редица изследвания, именно слънчевите лъчи са главните виновници за по-грубата, суха и повяхнала кожа в края на летния сезон, за обострянето на някои заболявания като акне и розацея, както и за появата на пигментни петна, зачервявания и фини бръчки, или изобщо с цената на така заветния тен получаваме отпусната и лишена от свежест кожа, както и ускорено "фотостареене“. 

Колко слънце ни е нужно за правилен синтез на витамин Д в кожата? Всички знаем, че витамин Д е мастно-разтворим витамин, който е важен за редица функции в организма, а синтезът му е пряко свързан с УВ-лъчите на слънцето.

Е, истината е, че при хора с фототип 2 и 3 по скалата на Фицпатрик, каквато е европеидната раса , са нужни едва между 10 и 30 минути излагане на слънце дневно и то при УВ индекс между 3 и 5 и не повече от 10 мин при УВ индекс между 6 и 7. 

Какво съветват специалистите? Категорично да се избягват часовете на т.нар "силно слънце“ между 12:00 и 17:00 ч. и да не се пропуска редовната употреба на слънцезащитна козметика с висок фактор, която категорично не "блокира“ синтеза на витамин Д. Нанасянето на продукти с защита е добре да става на всеки 2 часа на плажа и непосредствено след всяко влизане в морето или басейн. 

Превенцията е най-добрият лек за кожата. Твърдение, което чуваме често и въпреки това продължава да е все така актуално. Здравата кожата е хидратираната кожа.

Особено през горещите месеци, когато по-високата влажност и разликата в температурата на открито и закрито допринасят за нарушения тургор на кожата, хиалуроновата киселина е нашият най-добър приятел. Не трябва да забравяме редовно да нанасяме хидратиращи продукти два пъти дневно, както и да пием достатъчно вода. 

И тъй като кожата на всеки човек е отражение на неговата здравна и лайфстайл култура, правилната формула за млада и здрава кожа далеч не се изчерпва с избягването на слънцето и употребата на определени продукти.

Тютюнопушенето например е свързано с редица сърдечносъдови и онкологични заболявания, но вредите от него се отразяват сериозно и върху кожата ни. То води до отделяне на значително ниво токсини, които причиняват преждевременно стареене на кожата, поради разрушаване на колaгеновите и еластични нишки в нея. Резултатът е загуба на еластичност и появата на фини бръчки особено в областта на устните.

Вредните субстанции, които се съдържат в цигарения дим, причиняват по-трудно зарастване на раните и по-чести възпалителни процеси в кожата. Според последните проучвания обаче, при така наречените бездимни изделия, като тези за нагряване и вейп продуктите, при които не протича процес на горене, се наблюдават много по-ниски концентрации на вредни субстанции в сравнение със стандартните цигари.

Данните сочат, че при тях вредите върху здравето и различни рискови биомаркери, респективно и върху кожата, са по-малки и представляват алтернатива за пълнолетните пушачи, които по една или друга причина биха продължили да пушат. Но все пак пълното въздържание винаги е за предпочитане.

Диетичните грешки от друга страна и недостатъчното набавянето на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и оксидативния стрес, както и липсата на достатъчно и качествен сън, водят до повишени нива на кортизол, известен като хормон на стреса, който пък е катализатор на възпалителни процеси в кожата.

Здравето на кожата ни зависи от нас самите и ежедневните избори, които правим. Какво ядем, колко спим и какви са нашите вредни и полезни навици. Да остаряваш красиво отдавна не е оксиморон, стига да спазваме съветите на специалистите и да се грижим за себе си, било то и в най-агресивния за кожата сезон.


Още по темата: общо новини по темата: 1062
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/177 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: