ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Десетки студенти няма да има къде да спят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:38 / 26.08.2024Коментари (4)4177
©
Университетите участват по програма за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да започнат ремонтни дейности. По думи на Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети във висшите училища, не се очаква недостиг на легла.

Защо обаче десетки студенти остават без подслон за предстоящата учебна година?

bTV Бизнес Новините получи сигнал от студент в УНСС за недостиг на места в общежитията. Студентът, подал сигнала, сподели, че за първи път от години местата в общежитието не стигат и се налага много от учещите да се изнесат. До този казус се стига след като започват ремонтни дейности в два от блоковете: 40А и 9А. Много от учащите в момента не са били класирани заради завишения успех, който според студентите е много над нивата през миналата година.

"Трябва да се изнеса до края на август, но работя и живея в София. Докато не си намеря квартира най-вероятно ще спя в колата“, споделя един от засегнатите студенти.

От официално съобщение на Комисията по социално-битови въпроси на учащите в УНСС разбираме, че минималният бал за общежития за студенти 2-4 курс е Добър (4,10), което е по-високо от обичайното. Освен това първокурсниците също ще се борят със зъби и нокти за стая в общежитията. Научихме, че тази година балът, който е необходим да бъдеш приет е изключително висок – над Много добър (5,10).

Какви мерки са предприети?

Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет при УНСС, който обясни, че заради настъпилите ремонтни дейности, университетът разполага с малко под 4000 легла, а кандидатите за общежитие са около 5700, така близо 1700 души са останали некласирани на първо класиране. Г-н Чабуклийски отбеляза, че дори и без ремонтни дейности, местата в общежитията на УНСС традиционно не са достатъчни за всеки желаещ да използва студентско общежитие. Недостига за изминали години е около 500-700 студента, които университетът успява да настани в общежития на други висши училища. 

Председателят на студентския съвет ни увери, че Комисията по социално-битови въпроси на учащите в УНСС активно се бори да осигури колкото се може повече места. В момента се водят преговори с останалите университети, за да може некласиралите се студенти да бъдат настанени в общежития на други университети. Освен това са заявени и места на Комисията по разпределение на свободните места в студентските общежития в гр. София, която ще се проведе в началото на септември.

КВБВУ и ПССО" активно водят разговори с ръководствата на университетите, стопанисващи общежития в Студентски град, за отпускане на допълнителни места за студенти на УНСС, които не са класирани поради недостиг на места в легловата база на УНСС. В тази връзка се предвиждат допълнителни класирания през Септември и началото на Октомври, когато ще бъдат класирани допълнително студенти с успех под Много добър 5.10 за блокове на други ВУ в Студентски град.“

Ремонтът ще продължи една година, като броенето започва след официалното откриване на работната площадка, казаха от отдела за въпроси свързани с ремонти и аварии на Поделение "Студентски столове и общежития" на УНСС. Г-н Чабуклийски потвърди, че през предстоящата учебна годината няма да бъде възможно да се настаняват студенти и докторанти в тези два блока. 

Ремонти на общежития в цялата страна

Не само студентите в УНСС са заплашени от това, че ще започнат новата учебна година без покрив над главите си. По данни от БТА общежитията на студентите ще се ремонтират с до 200 млн. лв. по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития. Ремонтират се студентски блокове в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София.

Какво означава това за студентите?

Това означава, че студентите, които се намират в подобна ситуация и не са класирани ще трябва да намерят "план Б“, защото дори допълнителните места може да не са достатъчни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.08.2024 г.
0
 
 
Основния проблем е! Че Нежния критерий надхвърля фантазията на лицата занимаващш се с тази дейност! ... Поради което резултат се получава Винаги Жалък!
Aнонимен
на 26.08.2024 г.
0
 
 
За какво ти са толкова много Студенти? Заради Таксите ли? Зубрачи пре много! Но да направиш специалист от тях е Повече от Предизвикателство! Жалкото е Че и този Опит е Обречен на Неуспех! Очевидно системата за подбор.... Не струва!
Осветлението на кръговото кръстовище на Асеновградско шосе и околовръстното до ж.п.линията на КЦМ, работи през деня от няколко седмици
на 26.08.2024 г.
0
 
 
Няма да спят, тъй като не учат ще прекарат няколко години по баровете.
Aнонимен
на 26.08.2024 г.
+1
 
 
Хазаите ги чакаме. Само 1200 на месец за двустаен.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Аматьорски футбол
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: