Диетолог: Насекомите се полезни, имат много витамини и минерали

Автор: Гено Петров
Коментари (2)
08:45 / 01.02.2023
1517
Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Причината е, че те могат да бъдат заместител в хранително-вкусовата промишленост. Редица организации обаче се обявиха против консумацията им, заради предполагаеми вреди, разказва NOVA.

"Наистина насекоми се използват много отдавна за храна. Има много държави, над 100, които традиционно ги консумират и сега се търси и в Европа подобно приложение на този вид храни", обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Консумацията на насекоми се нарича ентомофагия.

"Да. Насекомите се полезни, те имат много добър химически състав и хранителна стойност. Има и насекоми, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е подобен на този на месата, на млечните продукти. Насекомите имат много витамини и минерали", допълни Донка Байкова.

Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Близо 20 см е снежната покривка по проходите в област Смолян
Доц. Киселова се извини на всички български граждани
Борисов: Нашата идеологическа битка не е с ПП-ДБ, а с "Възраждане...
Затвориха за камиони над 12 тона най-високия старопланински прохо...
Тир се вряза в къща в търновско село, международен път е затворен...
И шаранът поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).