Диетолог: Сложих 130-килограмово дете на режим, а майката се притесняваше да не остане гладно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:06 / 02.09.2024
3142
Прекомерната консумация на енергийни напитки става все по-често срещан проблем сред подрастващите.

Диетологът д-р Анна Йорданова апелира енергийните напитки да не се смесват с алкохола, защото може да бъде пагубно.

"От много години обсъждаме тази тема, тъй като действително е малко странно за деца на тази възраст. Те би трябвало да са пълни с енергия и нямат нужда. Децата са прекалено ангажирани с мозъчна дейност, докато преди години са били на полето, на нивата - физическа дейност. Мозъчната дейност изисква други вещества и един правилен режим, а те го нямат този правилен режим. Изисква се страшно много от тях в училище и въобще в живота - частни уроци и т.н., така те в един момент изнемогват откъм енергия и се нуждаят от този бърз източник", каза диетологът пред Bulgaria On Air.

Тя подчерта, че има начини това да бъде избегнато.

"Не е препоръчително да се приема такъв кофеин. Всички изобретения в нашия живот са измислени с цел да го подобрят и с цел да ни направят още по-мързеливи. В случая става въпрос за бърз източник на енергия, вместо ти да съблюдаваш своя режим, да си готвиш или да ти готвят. Когато един режим е перфектен, ти нямаш нужда от енергийни бомби. Сърдечносъдовата система реагира, това е първото", допълни д-р Йорданова за Bulgaria ON AIR.

Диетологът отново напомни, че храната е от изключително значение.

"Когато дойде дете под 14-годишна възраст, ние работим изцяло с родителите. Трудно се изграждат хранителните навици, особено когато е "изтървано положението". При децата няма тази воля, която ние възрастните притежаваме, да се въздържаме от всяко едно нещо", коментира тя.

Попитана какви проблеми могат да отключат енергийните напитки, както и химията, до която прибягват момчетата, д-р Йорданова отговори: "Всички, които ме познават и моите пациенти, знаят колко съм против тези неща. Не съм против, когато имаш изпити и си пренатоварен. Но съм твърдо против химията, защото негативите са толкова много, че дори не могат да се разкажат. Но нищо не може да се направи без участието на родителите".

Д-р Анна Йорданова поясни, че всяка една съставка е индивидуална за всеки.

"Нека децата да наблюдават тялото си, защото това е супер основно. Родителите трябва да предприемат мерки, докато е време. Има 9 и 10-годишни, които са 100 кг. Баби и майки смятат, че недохранването е по-големият проблем, а всъщност точно обратното - по-добре да имаш дефицит на един минерал и витамин, което в днешно време е доста по-трудно. Най-интересният случай е на 11-годишно дете, което беше 130 кг. А когато го сложих на режим, майката се притесняваше да не остане гладно", добави гостът.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).