Димитър Русков: РСМ залъгва с изкуствени проекти, а реториката им се пренася от България срещу целия ЕС

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
15:29
439
Мицкоски започна предизборна кампания с неговата партия ВМРО-ДПМНЕ, която беше основана на антибългаризма и след полагане на клетвата му като премиер се превърна в политика, която продължава и до днес. Тази политика е не само антибългарска, но и антиевропейска и оттам идва опасността за реална дестабилизация на Македония и Балканите като цяло. Налице е тотална самоблокада на стратегически коридор № 8, който да свързва Черно и Адриатическо море през България, Македония и Албания, и отказът на Македония от пътя й към членство в ЕС. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" ръководителят на международния отдел в БГНЕС Димитър Русков.

Той сподели, че след посещението му в РСМ с негови колеги от цяла Европа, Нидерландия, Испания, Португалия са били изумени от политиката на правителството на Мицкоски. "Те не разбират как една държава може да спира бъдещото си развитие и да работи против собствените си граждани. От разговорите му с представители на делегацията на ЕС в Скопие и Тирана, най-интересна е била срещата му с представителя на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), представител в Албания. “В разговор с него коментирахме и изявленията на г-н Николоски, министър на транспорта на РСМ, че пътят за жп линията от Крива паланка до границата на България е нерентабилен, корупционен проект, твърде скъп. Той отговори, че живеем в ХХI век и разполагаме с модерни технологии за строителство. ЕИБ публикува до македонската преса изявление, в което отрича всяко едно твърдение на Николоски и изтъква, че по проекта за коридор № 8 са работили най-добрите специалисти, експерти, консултанти. Избраният маршрут е така направен, че да бъде възможно най-удобен за строителство и възможно най-евтин. Това е точно така и всяка идея на македонското правителство за саботаж на коридор № 8 няма да се случи", обясни Димитър Русков.

“Припомням и изявата на македонския външен министър Тимчо Муцунски пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, той спомена, че предателството е дълбоко, но не предателството от България, а от Европейския съюз. Виждаме, че реториката се пренася от Българияс срещу целия ЕС и ни показва нежелание за интеграция. И в този смисъл абсолютно правилно беше решението на ЕС за разделяне на Северна Македония от Албания. Албания е изпълнила всички условия, включително и на България и продължава своя път. РСМ залъгва своите граждани с изкуствени проекти като “Отворени Балкани", "Сръбски свят" проформа на мини Югославия. Фаворизирането на коридор № 10 от Мицкоски и неговите министри - свързва Солун, Скопие, Белград и Будапеща. Този фронт и неговата ежедневна защита е доказателство за намеренията на правителството на Скопие", подчерта Димитър Русков.

 

Той коментира и намерението на Виктор Орбан  да покана премиерите на РСМ и България в Будапеща: “Виктор Орбав имаше право да не подкрепи така нареченото френско предложение, но го подкрепи. Имаше право да не подкрепи разделянето на Албания и Северна Македония, но го подкрепи. Той е един от политиците към когото има най-ниско доверие в Брюксел. Представителят на Унгария в ЕС Оливер Вархеий от външна политика е преместен в ресор опазване на дивата природа и животните. Много показателна беше и реакцията на България, на българският външен министър Иван Кондов, който изпрати Орбан към Будапеща с еднопосочен билет с посланието, че “Между България и Македония няма спор. Не се нуждаем от изкуствени посредници". Друг пример е приетата декларация в България парламент. Днешният спор за песните, които имаме  за Гоце Делчев  е част на общата стратегия на македонизма, чиято идеология е създадена в Белград. Гоце Делчев сам се е определил какъв е - българин. Но ние не можем да очакваме като българи, френският президент или германският канцлер да познават в детайли делото на Гоце Делчев и животът му. Нашата работа е да обясняваме на партньорите ни в Европа реалната ситуация в Скопие, че се работи  против, както България, така и общоевропейския интерес. Създава се едно празно пространство от 500 млн евро заем от Унгария, който се оказа китайски,  мощното руско влияние през Белгард и Будапеща на Балканите. Помним през 90-те дестабилизацията на региона, войните в бивша Югославия и те завършиха с милиони бежанци и десетки хиляди избити цивилни. Всички идеи по които можем да имаме приемственост с РСМ са записани в преговорната рамка, приета от българския и македонския парламент и единодушно от всички държави членки на ЕС. Ако Северна Македония имаше реално желание за присъединяване към европейското семейство, правителството на Мицкоски трябваше да изпълни записаните договорености. Вписването на българите в преамбюла на Македонската конституция е само една малка точка от цялото споразумение", заключи Димитър Русков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (999):
29.09.2024 Соломон Паси: Единственият печеливш е Русия
28.09.2024 Каракачанов: Господин Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България
25.09.2024 Проф. Неделчев: Ще се стигне до замразяване на отношенията ни с РСМ, което е един тупик
23.09.2024 Пеевски: Николоски незабавно да бъде обявен за персона нон грата
18.09.2024 Тошко Йорданов: Подобна държава няма място в ЕС
18.09.2024 Дясната ръка на Мицкоски: Българите са мизерници
Още новини от Национални новини:
Камера засне как Брендо пристига с 10 души въоръжена охрана в ден...
Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, след която ще тряб...
Ахмед Доган пристигна на протеста срещу ареста на Джейхан Ибрямов...
Много тежка челна катастрофа на изхода на Карнобат, повече от пет...
Днешното участие на Анелия по Нова телевизия се оказа тотал щета
Моторист загина след катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).