Дипломат: В гражданите на ЕС има усещане за несигурност

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
22:32 / 11.06.2024
1763
Усещането за несигурност беше движещото в гласоподавателите на изборите за Европейския парламент - хората се опасяват за стойността на живота си, за цената на ежедневието си, за издръжката на живота си и това ги прави несигурни. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" дипломатът Бисерка Бенишева, посланик ПанЕвропа България.

Тя отбеляза, че усещането за несигурност идва от войната в нашето съседство, в Украйна и от Близкия изток, от енергийната криза и от инфлацията: "Резултатите показаха, че в гражданите на Европейския съюз има усещане за несигурност. Именно заради това гласоподавателите тръгват към някаква алтернатива – дали  крайнодесните или други формации".

По думите на Бисерка Бенишева несъмнено изборите за Европейски парламент са били един тест на доверието на гражданите към управляващите партии: "Това, което се случи във Франция, но също и в Германия с възхода на "Алтернатива за Германия“. По обратната посока можем да посочим Полша, където партията на Доналд Туск получи доверие, също в Италия, където партията на Джорджа Мелони получи доверие".

На въпрос дали е възможен съюз на различни течения в крайнодясното пространствоима, дипломатът добави, че все още иам неясноти около формирането на подобен крайнодесен блок в Европейския парламент: "Партиите, членуващи в това крайнодясно пространство, имат различия помежду си, защото това дясно пространство на ниво Европейски парламент се състои от членовете на национални партии. Между тях има и противоречия, и съперничество".

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
01.08.2024 Главчев се надява следващо правителство да предложи еврокомисар, ако му се наложи - ще пита парламента
30.06.2024 Нова група в Европейския парламент
21.06.2024 Френски политик получи инсулт, след като беше нападнат на пазара в Лоара
17.06.2024 Лидерите на ЕС обсъждат разпределението на ръководните длъжности
14.06.2024 Мелони обвини Макрон в предизборна агитация, напрежението спадна след
целувка
10.06.2024 Резултатите от евроизборите при обработени 49.88% протоколи
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).