Директор: Причините за недостига на преподаватели е заплащането, а другата е статусът на професията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:52 / 10.09.2024
10660
Усилена подготовка тече в ПГ "Ал. Константинов“ в Мездра преди старта на новата учебна година, където в класните стаи ще влязат над 140 ученици. Те се обучават по професиите ресторантьор и готвач. Недостигът на педагози е тук е налице, главно по история и математика. Дни преди 15 септември все още няма преподавател по един от най-важните предмети – математика.

"В началото на август обявихме свободните места, до 19 август събирахме документи. В този период четирима човека подадоха заявления за учител по математика“, обясни директорът на учебното заведение Христинка Нинова.

Един от тях е пенсионер, а на друг му предстои дипломиране, така изборът се свел до двама. Само преди дни директорът избрал преподавател, който е от същия град, за да не се налага да пътува.

Според директора на 51-во училище в София и съпредседател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров една от причините за недостига на преподаватели е заплащането, но другата е статусът на професията.

"На 15 септември, на 24 май обичаме учителите, уважаваме ги, но в реалния живот не е така. В реалния живот, особено в големите градове, особено хора с по-високо образование и доходи, гледат с някакво пренебрежение към учителите“, каза Александров в студиото на "Добро утро, Европа“.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).