ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Директорът на "Социални дейности" в СО: Голяма част от бездомните хора, които настаняваме, не са жители на град София
Автор: Йоланда Пелова 21:48 / 08.10.2024Коментари (0)400
©
Голяма част от бездомните хора, които се настаняват в местата за настаняване с дългосрочен престой, не са жители на град София – пристигат в столицата, за да намерят по-добри условия за труд и подслон, но понякога остават на улицата като бездомни. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ директорът на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община Минка Йовчева.

"Апелът ми е по-скоро хората от провинцията да търсят социална подкрепа в градовете, където имат постоянен и настоящ адрес. Самите граждани трябва да осъзнават, че имат права и по Закона за социалното подпомагане, и когато живеят в града, където имат постоянен и настоящ адрес, те могат да ползват както социалните услуги в този град, така и възможностите за социалното подпомагане в материален и финансов аспект,“ подчерта тя.

Капацитетът на местата за настаняване за дългосрочен престой бездомните лица в столицата е 510 места, като към настоящия момент има около 70 свободни места, обясни още Минка Йовчева и добави, че мобилните екипи и Кризисния център за настаняване на бездомни лица на Столична община работят през цялата година, като целта е максимално гъвкаво и бързо хората да достигат до социалните услуги, които им се предоставят. "Имаме си своите проблеми, имаме какво и още да работим по тази тема, но вече 10 години екипите работят, всяка година надграждаме с нови идеи дейностите на Столичната община, така че да можем да отговорим на все повече потребности и трудности, които сме срещали през годините.“

Специалистът сподели още, че освен топъл обяд и завивки тази година идеята на Столична община е с помощта на специалисти да се засили комуникацията с хората, останали на улицата. "Искаме да ги мотивираме да достигат до социалните услуги, защото столицата, градът, улицата не е техен дом. Те трябва да имат подслон. Наистина е важно в най-студените дни да се възползват от това, което можем да осигурим.“

Столична община работи и с неправителствени организации, обясни още тя, които подкрепят екипите в работата им с бездомните хора. "Работим комплектно, работим добре с неправителствения и общинския сектор, но е трудно и болно да обясним на хората, много често отритнати от своите роднини, че обществото и ние като институция, община, им протягаме ръка в този момент,“ сподели тя.

Социалните услуги предлагат много разширена подкрепа и на децата бежанци, като според нея не бива да се преекспонира с тази тема от медиите и социалните мрежи. "Те също имат право на една добра грижа за тях. Нашите експерти работят добре и децата в риск  имат 24-часова грижа от специалисти и са под наблюдение от работещите в социалните услуги. Няма нищо по-човешко и нищо по-достойно от това да работиш с тези уязвими деца, пък и с възрастни хора, които така и иначе имат нужда от по-специализирана подкрепа. И ние като общество малко ли много сме длъжници на тях. Трябва да възприемаме различните,“ категорична е Минка Йовчева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Хороскоп за деня
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: