Днес българските желeзничари имат празник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
09:05 / 07.08.2011
4427
Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на м. август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век.

Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в нашата страна, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

Много видни българи и дейците на национално-освободителното движение са работили като железничари. Такива са: Тодор Каблешков (началник на гара Белово); Захари Стоянов (маневрист в гара Търново Сеймен - днешният Симеоновград); Иларион Драгостинов (телеграфист на гара Русе).

Друг виден българин, Никола Корчев - човекът, спасил Самарското знаме и изобразен на прочутото платно на художника Ярослав Вешин е бил локомотивен машинист, а поетът Никола Вапцаров е работил близо 2 години като огняр в локомотивното депо в София.

Виж коментарите (19)
Още новини от Национални новини:
Шофьор е в болница в Пловдив, след като се преобърна с автомобила...
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Пиян сотаджия замесен в ПТП с пловдивски Dodge в Слънчев бряг
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).