Днес е Ивановден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:59 / 07.01.2006
1681
Българската православна църква отбелязва днес празника в чест на Свети Йоан Кръстител - Ивановден, последния старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос в река Йордан.

Ивановден е народен празник, част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Обредното къпане за здраве на Йордановден, който се празнува на 6 януари, продължава и на Ивановден. То включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнични трапези.

Народната представа за Свети Иван като покровител на кумството и побратимяването определя гостуването у кумовете. Кумците носят кравай, вино, месо. Прави се обща трапеза. На Ивановден изтича срокът, през който ходят маскираните дружини.

Единственото пловдивско интернет издание Plovdiv24.com честити именния ден на кмета на града д-р Иван Чомаков, като му пожелава много здраве, щастие и професионални успехи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Евакуираме още 61 души от Ливан
Намериха Панайот Донков
Магнитните бури през октомври
Започва ежедневна проверка на децата в детските градини
Още един самолет за евакуация на българите от Ливан
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).