Днес е Стефановден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:09 / 27.12.2005
1185
На 27 декември почитаме Свети първомъченик и архидякон Стефан. Той е първият християнски мъченик и архидякон в устройващата се Йерусалимска община - църква, в която влизат хора от всички среди и дарявали имотите си.

Архидякон Стефан пръв приел мъченически венец за Христа, бидейки пребит с камъни, поради което и се нарича “първомъченик”. Той бил сред 70-те Христови ученици. Случвало се да върши чудеса и затова бил обвинен, че хули Бога и Мойсеевия закон. Архидяконът се защитил и дори обвинил тези, които го нападали, че не зачитат Божията воля. Дотолкова се вдъхновил от Божието слово, че получил видение как Синът Человечески стои отдясно на Бога. Тогава тълпата се нахвърлила върху него. Извели го извън града и го убили, хвърляйки камъни по него. Той издъхнал с думите: “Не зачитай греха им, Господи, приеми духа ми”. Малко преди смъртта си той се удостоил да види небесата отворени и Господа Иисуса “да стои отдясно на Бога”. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него. За него хората разказват, че “затваря кръга” на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. Този ден е празник за всеки, който се казва Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нова атракция във Велинград, призоваха гражданите да не крадат па...
Вторият самолет за евакуация на българите от Ливан кацна в Бейрут...
Законово ли е да работим повече от приетите 40 часа седмично и то...
Иво Сиромахов: Изводът е един - народът е тъп, гладен и красив
Спасителят на подхвърленото в Айтос бебе: Ако го бях изоставил, д...
Каква е цената на бензина в България в сравнение със съседните ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).