Днес настъпва астрономическата есен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
08:43 / 23.09.2011
3953
През 2011 година астрономическата есен започва на 23 септември в 12:04 часа българско време.

Метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология обещават топли есенни дни, поне до края на месеца, съобщава БГНЕС.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното).

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. Астрономическата есен започва в деня на есенното равноденствие, т. нар. есенна равноденствена точка, която е около 22 септември. В този ден директните слънчеви лъчи падат точно върху екватора. След този ден, ъгълът на слънчевите лъчи непрекъснато намалява, в следствие на което слънчевото греене и радиация намаляват значително. Започва понижение на температурите с преобладаващо хладно време.


Виж коментарите (19)
Още новини от Национални новини:
Земетресение със сила 3,8 по Рихтер удари част от България, усете...
Взрив на метан станция във Враца, мъж е пострадал тежко
Николай Марков: От днес "Величие" е само и единствено господин Ив...
Анализатор: ГЕРБ се нагърбват с тежката задача да ни изкарат от т...
Нико Тупарев сложи край на 20-годишно партньорство
Автошколите готвят протест


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).