ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доц. Йосиф Аврамов: Не е необходимо увеличаване на данъците, не сме излезли от инфлационната спирала и кризата
Автор: ИА Фокус 16:21 / 06.10.2023Коментари (1)3910
© Фокус
Беше излишно отлагането на бюджета за след средата на ноември. В никоя друга страна от ЕС парламентът не излиза 1 месец ваканция преди местните избори. Това е някаква българска версия на водене на предизборна кампания, в която да се включат и депутатите. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" доц. Йосиф Аврамов, преподавател в Нов български университет.

"В крайна сметка, 15 дни отлагане на внасянето на бюджета, който трябва да стане до 31 октомври, не е много фатално. Друго бе неприятното тази година, че бюджетът за настоящата 2023 г. се прие през месец юли и влезе в сила от 1 август. Това направи доста труден живота на бюджетните структури, най-вече на общините, някои болници, някои университети и т.н.

А колкото до това, че данъчните закони се качиха за обществено обсъждане е положително. Аз смятам, че ставката от 20% на ресторантьорите трябваше да се върне още с бюджета за тази година. Ковид пандемията премина, независимо, че сега има известна ескалация. И това е излишно, тъй като цените в ресторантите не се намалиха, не останаха на същите нива, а се повишиха някъде между 50-70, че и 100%, и това беше излишно.

Същото се отнася и за фитнесите и за другите обекти, където се намали ДДС. ДДС трябва да остане единствено, както беше до преди 2-3 години, единствено за туристическите пакети, за да може нашия туризъм да бъде конкурентен поне на този на Гърция и Турция, хлябът също. Не ми е приятно да твърдя да се вдига ставката на хляба от 0 на 20% и на брашното от 0 на 20%, но с брашно се правят и пасти. Правят се торти, скъпи сладкарски изделия, които се увеличиха поне 3-4 пъти. Аз си позволявам от време на време да посещавам по-луксозни заведения, където една торта, която струваше в порядъка на 2-3 лева, сега е около 10. Така че има резон да се повиши и ставката на хляба.

Друг е въпросът, че ние не направихме това, което трябваше, да намалим ставката на лекарствата. Ако намалим на хляба, да намалим и на няколко други основни храни като млякото, детски храни и т.н. Ние просто с ковид пандемията направихме няколко грешки във фискалната област и е резонно сегашният финансов министър да ги коригира", коментира той.

Няма увеличаване на данъците, просто има връщане на старите нива, категоричен е доц. Йосиф Аврамов. "Не е необходимо увеличаване на данъците на този етап. Страната все още не е излязла от кризата след ковид пандемията, не е излязла от тази инфлационна спирала, която не е само у нас, но и в САЩ и в страните от ЕС.

Друг е въпросът, че страните от ЕС, и то големите Франция, Испания, е 2-3 пъти по-ниска инфлацията от България и ние трябва да се борим срещу инфлацията. В България трябва да се има предвид, че една от причините за сравнително по-високата инфлация е това, че не сме член на еврозоната.

Страните, които са членове на еврозоната, с малки изключения има известни по-високи нива на инфлация само в прибалтийските страни. В Хърватия имаше за около 2-3 месеца, но нещата се урегулираха. Трябва да направим всичко възможно и да спазим предложената от ЕК и комисаря Дамбровскис дата 1 януари 2025 г.", допълни Аврамов.

Цоня СЪБЧЕВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 06.10.2023 г.
0
 
 
ТНук е Бългярия! Феодала си е Феодал!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: