Доц. Кунчев за един от най-агресивните видове в света: Може да има заразени със западнонилска треска в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:52 / 27.08.2024
52379
Азиатският тигров комар настъпва към България и предизвиква тревога сред населението в различни градове. Все повече хора съобщават за срещи с тези опасни насекоми, които могат да разпространяват тропически болести.

"Случвало се е да засичаме тигрови комари и в по-южни части на страната, покрай реките Струма и Марица. Въпреки това, не представляват сериозна заплаха сами по себе си. По-важно е какви болести носят и дали могат да заразят някого“, споделя главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев пред "България Днес“.

Тигровият комар е един от най-агресивните видове в света и е преносител на опасни екзотични болести като западнонилска треска, денга и вируса зика. Особеното при този вид е, че атакува през деня, като предпочита да лети ниско и обикновено ухапва на височина около коленете. Ухапванията могат да доведат до симптоми като отпадналост, висока температура, главоболие и болки в мускулите.

"Симптомите, които предизвикват ухапванията, са сходни с тези при много вирусни заболявания. Ако продължат повече от два-три дни, е необходимо да се потърси лекарска помощ. Обикновено диагнозата се поставя, ако се вземе материал за изследване, но това не е честа практика. Често тези заболявания протичат леко и не достигат до официална регистрация“, допълва доцент Кунчев.

До момента в България няма регистрирани случаи на западнонилска треска, но според експерта това не изключва възможността за наличието на заразени. Официални случаи са регистрирани само в съседни държави.

"Тези екзотични болести могат да се пренасят не само от тигровите комари. Преносители могат да бъдат и кърлежи, както и някои видове гризачи. За да се намали тяхната популация, е необходимо да се обработват местата, където се размножават – най-вече заблатени територии. Пролетта беше влажна и с обилни валежи, но сега, поради засушаването, този проблем се ограничи. Все пак, третирането на тези зони остава важно“, заключва доцент Кунчев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (1064):
18.09.2024 Трагедия в морето край Приморско
17.09.2024 Панделиева: По морето след 31 август е пълна скръб, бизнесът вика "Къш бе! Аре да ви нема"
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
15.09.2024 Интензивен трафик по границите ни
15.09.2024 Следобед ни очаква много дъжд
13.09.2024 Проф. Георги Рачев: Неделя и понеделник ще са най-студените дни през
септември
Още новини от Национални новини:
Трагедия в морето край Приморско
Сиромахов: Огромна глупост е, че ИК позволява на кандидатите за д...
Дясната ръка на Мицкоски: Българите са мизерници
Много лоша новина за над милион пенсионери
Как ще се почива около 22 септември и колко ще ви платят, ако раб...
Засилен полицейски контрол в страната


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).