ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доц. д-р Евелина Христова: Глоба за тези, които не гласуват
Автор: Йоланда Пелова 21:12 / 21.10.2024Коментари (1)1908
© Фокус
Някои политици се възползваха от предизборната кампания, други не. Има негативна нагласа в обществото към общото цяло на политическото множество, но има и много разнородни групи и индивидуални личности, които се отличават. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" преподавателят в НБУ доц. д-р Евелина Христова.

Тя припомни, че политическата ни система като изходна позиция е парламентарна демокрация и по думите й този модел не е изчерпан. Доц. Христова добави, че западната цивилизация познава различни вариации: "Президентски републики, държави с изцяло мажоритарен вот, има с комбиниран мажоритарен и общ вот,  и парламенти с по една или две камари. Парламентарната ни демокрация още не е изчерпана, но нека си дадем известен период от време, за да видим дали няма да се получи някаква повтаряемост, да видим какво ще се случи".

Преподавателят в НБУ отбеляза, че предизборната кампания върви с абсолютно еднакви негативни послания. "Ако погледнем политическата карта, имаме безспорен лидер, който ще вземе една четвърт от гласовете. Тази една четвърт не е достатъчна за съставяне на самостоятелно правителство и на правителство с още един партньор, тоест, още двама партньори ще трябват за съставяне на правителство. Всяка една от останалите партии вижда себе си като потенциален партньор, но заедно с това се опитва да се възползва от негативите, натрупани през предишните години, за да се представят като алтернатива. Тези партии хем искат да участват в управлението, от друга страна им се иска да се разграничат от това управление, в което ще им се наложи да участват. Малко са политическите сили, които виждат себе си като опозиция, което е изгодна позиция. След изборите ще им се наложи да водят разговори, или ще бъдат канени на разговор, или те самите ще се опитат да се доберат до такъв разговор, за да участват под някаква форма в това бъдещо хипотетично управление. Тази ситуация ги кара да се оплитат в посланията си. Наблюдава се, че са смели в отричането. Интересно ще е да ги гледаме после как подхождат в преговарянето", коментира доц. д-р Евелина Христова.

Според нея в тази предизборна кампания има няколко интересни слогана и няколко интересни съвпадения. "Важно е да се знае, че слоганът би трябвало да бъде стрелата, с която се върви най-напред и тя води след себе си цялата останала политическа комуникация. Ако нещо е много важно да се каже, то трябва да бъде в разгърнато, обяснено и пояснено в слогана за хората на съответното ниво и език за съответните групи от хора. Слоганът на ГЕРБ “Сигурност и стабилност" по отношение на политическата формация е добре подбран, има яснота какво ГЕРБ предлага и как го предлага през годините. Сигурна и стабилна е работата при тях. Тя ни изненада през лятото по много интересен начин, много важна е личната добавка на лидерът й, който казва “Аз гарантирам". Това е единственото лично политическо послание на политическа партия чрез лидерът й. Слоганът им съвпада обаче със слоганът на ДПС през 2022 г., дори не са разместили местата на двете думички. Невероятно ми се струва професионално работещият екип на ГЕРБ да не знае, че преди 2 годни е имало същият слоган. Интересно е дали има послание в това съвпадение. ПП-ДБ имат индивудални кампании, но имат един слоган “За просперираща и конкурентна България". В него има подходящо подбран набор от думи, който се свързва с общото им послание на бизнесориентирани юпита. Не съм сигурна, че това, което правят отделно като кампании върви по същата линия. Видеата в социалните мрежи са много симпачини, ако продаваш продукт. Но те продават бъдеще и е интересно, че има много добър подход и размисъл, но при реализацията след това има разминаване между слогана и останалите елементи, които се ползват.

Най-добре подбраният слоган е на партия “Възраждане", който е “Време е за Възраждане". Те растат нагоре като избирателна активност и подкрепа, стои една очаквана възможност за заемане на второто място. Някак си би импонирало на желанието на избирателя на това “Време е", за да може това време да настъпи, и най-хитрото те ползват името на самата формация, няма опасност някой да се обърка. На ИТН слоганът е “Логичният избор", който мен лично ме обърква. Слоганите се загубиха в останалото говорене. Негативизъм струи от всички говорещи, от това, което казват за опонентите си и състоянието на държавата, и от начинът по който го казват, в медийното поле има едно опростачване на ситуацията, викат, обиждат, държат се неприемливо, това е усещането", сподели доц. д-р Евелина Христова.

Според нея обемът на информацията като лавина засипва човек с послания и той не може да се ориентира в това, което се случва, ако целенасочено и много внимателно не си подбира  източниците. "Спасението за гражданите е да се опитат да се изолират в най-голяма степен, или да се опитат да четат информация, за която са сигурни кой е източникът й", подчерта преподавателят в НБУ.

По думите й моделът на юпитата е изчезнал: "Той дойде с НДСВ и след това успешно беше използван от ПП. Но изисканото говорене в бизнес стил, някак си го изгубиха. Това го отдавам на общата замърсена среда. Комуникационно доста от политическите партии и отделните личности в тях са объркани и изчакват 5-ти ноември, когато ще бъдат изборите в САЩ и ще се предопредели посоката на развитие на света в следващите години. Външната политика на САЩ има сериозен отзвук върху нашия регион Балканите и България и кой там ще поеме, ще бъде от голямо значение", подчерта доц. д-р Евелина Христова.

Тя добави, че служебното правителство си върши работата отлично, а политиците са направили много за ядрата си, за тези, които знаят че ще гласуват за тях.

"Но тези, за които не знаят, че ще гласуват - за тях нямат никаква изгода да ходят до урните, защото ще объркат предвижданията им. Негативната кампания, която се води и тя е може би планувана - да откажем хората, които не можем да предвидим как ще гласуват. Но добре е да се гласува, всичко онова, за което се говори, че съществува като криминална практика - корпоративен вот, зависим вот, купен вот, може им да бъде противодействано чрез отиване до урните и гласуване. Не можем да се оплакваме от резултатите от изборите, ако не сме участвали в тях, което е наше конституционно право и задължение.

След изборите, ако партиите искат да участват в управление, трябва да се споразумеят. Има традиционно интересни министерства и сектори по различни причини - външното и вътрешното министерство са много важни. Има и такива, които са изключително сериозни и се занимават с дейност, която дългосрочно във времето се отразява на развитието на държавата като образование, култура, здравеопазване, не участват толкова много в тези разговори.

Какви са приоритетите пред държавата и за какво биха могли да се споразумеят - посоката към Европа е обединяващо за голяма част от тези бъдещи парламентарно представени партии - Шенген, Еврозоната.  Може би ще има интерес, кой ще поеме ресорни министерства, които след това могат да си припишат заслугата по случването на тези големи планове. И дали ще успеят да създадат правителство с хоризонт, който е достатъчен в рамките на това правителство някоя от тези цели да се реализира", каза доц. д-р Евелина Христова.

“Струва ми се, че при съставянето на българските коалиции, вероятно има едно говорене зад микрофони, което не успява да стигне до публично случване. И че има разминаване между това, което се договаря и това, което се случва публично. По-голяма прозрачност на договорките, би могла да им бъде от полза. За мен лично проблемната точка на модела парламентарна демокрация е комбинация  от фактите, че нямаме ясно изразена мажоритарна система на гласуване, високи са праговете за изместване на водачи на листи и не сме приложили на практика задължителното гласуване и ако един гражданин знае, че ще има глоба, ако не отиде да гласува. Ако отиде да гласува, той ще се поинтересува за кого да го направи. И когато от 6 млн. избиратели 5 млн. успеят да стигнат до урните, резултатите ще бъдат по-различни. Ако има такова раздробяване, това означава, че сме влезли в един период на фрагментация, където логично различните групи от граждани имат различни представителства и интереси. Ще се наложи на политическата класа да се научи да работи в такава свързаност помежду си", коментира доц. д-р Христова.

На целия този фон на нестабилна политическа ситуация по думите й големите европейски цели на българските политици, погледнато отвън, не се прожектират добре. "Защото стремейки се да покажем икономическа и политическа стабилност сме стабилни в нестабилността си. Погледнато отвътре, пътуването с Шенген със самолет, където ти се чувстваш гражданин на света и е важно като внушение. Но повечето хора са уплашени от приемането на еврото, тъй като доходите ни се обезценяват. И с въвеждането на еврото ще бъдат много на ръба, ако не на оцеляването на личните и семейните им цели в бюджетите си. За големият бизнес е ясно, че еврото е по-добър вариант. Ние сме част от този свят и е хубаво да влезем в него с двата крака, най-накрая. Ако извадим късмет след 27 октомври да се договорят за правителство с реални цели, можем да помислим за един поне 2-годишен стабилен период, което ми се струва добър сценарий. Но да видим на 5 ноември какво ще се случи и какво ще се промени в начина и в нещата, които казват нашите политици, аз предвиждам, че ще има такава промяна", заключи доц. д-р Евелина Христова.


Още по темата: общо новини по темата: 397
21.10.2024 Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да направят правителство! Иначе хората ще ги изхвърлят!
21.10.2024 "Възраждане": Политиката на българската държава следва политиката на
НАТО
21.10.2024 "Синя България": Нов мост над Марица в Пловдив, завършване на Югоизточния обход и повдигане на жп линиите в града
21.10.2024 Николай Цонев: Не съм забравил дълга си към вас!
21.10.2024 Слави Трифонов: Край на гостуването на мои хора при Цънцарова и нейния партньор, чието име непрекъснато забравям
21.10.2024 Ето какво трябва да направят гражданите, които нямат валидни документи за самоличност, за да гласуват на изборите
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: