ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доц. д-р Мариана Тодорова: "Фокус" прави революция
© Фокус
Да бъдем независими не е само поглед към миналото, а да сме в крачка със съвременните технологии и да се обновяваме спрямо световните тенденции. Радио "Фокус“ в момента реализира една революция, защото много малко са радиата по света, които използват изкуствен интелект, за да реализират толкова пълноценно регионални новини и да подсигурят на своите слушатели това, което ги вълнува в техния роден град, но в контекста на национални новини. Това каза в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ доц. д-р Мариана Тодорова, позната от рубриката "Сценарий от бъдещето“.

Тя е съосновател на компания ИМКАЙ, която създаде изкуствения интелект, с който Радио "Фокус“ работи.

На 22 септември Радио "Фокус“ стана първото радио с регионални новини в 11 центъра и първото в България, което ползва АІ възпроизвеждане на гласове. Използването на изкуствен интелект осигурява незабавно новинарско покритие във всяка част на денонощието. Достатъчно е единствено текстово съдържание на новината, обясни доц. Тодорова.

Изкуственият интелект чете новините с гласа на Биляна Бозинарева.

"Изкуственият интелект го прави то много пълноценно, много емоционално, много топло. Това е ценното на нашия АІ продукт, защото много компании правят т.нар. текст към реч, но личи тази машинност, тази отчужденост, преграда, бариера, което ни казва, че това всъщност е чатбот. Благодарение на сътрудничеството на Биляна постигнахме този красив, топъл глас, а същевременно тя като журналист ще разполага със свободното си време и да върши истинската си журналистическа работа“, обясни Мариана Тодорова.

Проектът е реализиран само за няколко месеца с помощта на софтуерния инженер Иван Ванков. Технологията е революционна и към момента се използва в много малко страни по света – в САЩ, в Южна Корея, в Япония, във Великобритания.

"Много съм щастлива, че го правим и в България, защото по този начин поставяме страната на картата на АI продуктите и реалното използване така, че наистина да има добавена стойност – Радио "Фокус“ да има много регионални новини, различни, едновременно. Нашето предимство е, че независимо от дължината на текста, качеството е едно и също. Можем да управляваме интонацията и ударенията, защото в българския език нямаме правила за това и всяка дума е специфична и променя много значението си. Големите технологични компании имат текст към реч на български език, но е толкова изкуствено и дразнещо, защото не са обучили своя изкуствен интелект да бъде толкова прецизен, и отказва слушателите да слушат“, посочи доц. Тодорова.

Изкуственият интелект продължава да се самообучава. Всяка коригирана грешка в текста остава коригирана и АІ ще се научи на перфектен, ясен, правилен интонационно и като ударение език, подчерта тя.

Изкуственият интелект е обучаван на спецификата на съответния глас. Скоро той ще чете новини и с мъжки глас, обяви съоснователят на компанията ИМКАЙ.

Използването на изкуствен интелект няма да замени работата на журналиста, категорична бе Мариана Тодорова.

"Един журналист не само представя новините. Той търси съдържание, анализира го, подпира го, разсъждава. Това, което ще създаде като текст, е много ценно. Преценката за това, което ще вълнува слушателите, е изцяло негова. Това как да бъде конкурентен спрямо другите радиа е изцяло негова. Това да си обективен, да не защитаваш нечии интереси, да прокарваш определени влияния, внушения, както за съжаление някои медии правят, е работа, която касае морала и отговорността на журналиста. Няма как изкусваният интелект да направи преценка. В случая ние просто облекчаваме Биляна, освобождаваме свободен ресурс от време, за да прави много по-интересни неща. Ще има време да бъде разследващ журналист, да анализира, да пише по-творчески текстове“, обясни тя.

Компанията ИМКАЙ ще работи и в други направления.

"Искаме България да има предимства и в редица други сектори. Всеки един информационен сайт може да се възползва и неговите новини, освен да присъстват като текст, да имат и аудиофайл, което ще облекчи много потребителите на тези новини. Вместо те да четат, могат да чуят тази новина, съдържание, представяне, докато вършат нещо друго. Много компании, предоставящи услуги и стоки, също биха могли да дадат информация по този начин на потребителите за същността на тези стоки. Това, с което много разчитаме да бъдем популярни, е учебно съдържание. Аудиоуроци и университетски лекции могат да имат своето аудиозвучене така, че да стигнат по-лесно до учениците и студентите. Можем да правим и аудиокниги“, изброи Мариана Тодорова.

Изкуственият интелект според нея ще облекчи и общността на слепите хора в България, които са в неравностойно положение. "Всяко съдържание, което ще правим по този начин – аудиокниги, лекции, уроци, ще бъдат вече много по-достъпни за тях, без да се изисква специален софтуер“, поясни доц. Тодорова.


Още по темата: общо новини по темата: 1961
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
предишна страница [ 1/327 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Сцена на кръстопът 2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: