ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Докога са валидни хартиените ваучери за храна и как работят електронните?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:18 / 14.08.2024Коментари (0)5378
©
От началото на тази година вече и в България се издават електронни ваучери за храна. Те предоставят редица предимства за служители, търговски обекти и работодатели.  

За работодателите, процесът на преминаване от хартиени към е-ваучери може да бъде изпълнен с въпроси. Тази статия е създадена с фокус върху 4 неща, които всеки работодател трябва да знае за електронните ваучери за храна.  

Промените в закона през 2024 година 

През 2023, бяха приети промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които отредиха преходен период за преминаване от хартиени към електронни ваучери за храна. Той бе в сила от 1 януари до 30 юни 2024 г. През това време се издаваха както хартиени, така и електронни ваучери, а работодателите имаха възможност да избират между двата вида. От 1 юли 2024 г. спря издаването на хартиени ваучери за храна и работодателите преминаха изцяло към поръчка на е-ваучери за своите служители. 

Как работи електронния ваучер за храна? 

Електронните ваучери за храна изпълняват всички функции на хартиените, като най-важната им характеристика е, че в размер до 200 лв. месечно са освободени от данъци и за работодатели, и за служители. 

Основната промяна е в носителя на ваучерите - вместо да печатат на хартия, операторите издават физическа или виртуална карта за служителите. Работодателите превеждат месечните ваучери  по картите онлайн, а служителите имат възможност да пазаруват в търговските обекти, които имат сключен договор с оператора.  

Ето 4 неща, които всеки работодател е важно да знае за електронните ваучери за храна.  

Изберете физически или виртуални карти 

Електронните ваучери се използват чрез физическа или виртуална карта. Физическата карта е подобна на банкова карта, но с нея може само да се пазарува - невъзможно е теглене на средства от банкомат. Виртуалната се използва чрез смарт устройство - телефон или часовник, като инструкциите за нея се получават по мейл от всеки член на екипа. И с двата вида карта служителите правят плащания лесно и бързо на ПОС терминалите в търговските обекти.  

При избора какви карти да предоставят на служителите си, работодателите е необходимо да преценят коя опция ще бъде по-удобна за тях. Плюсът на виртуалните карти е, че са винаги в телефона на служителя. Необходимо е обаче устройствата на всички да поддържат технология за плащания NFC - ако тя не е налична, служителите няма да могат да извършват плащания.  

Онлайн зареждане 

Работодателите поръчват карти и зареждат е-ваучери изцяло онлайн. Средствата пристигат по картите на служителите сигурно и в кратък срок, и могат да бъдат използвани веднага. Остава в историята раздаването на хартиени ваучери и попълване на протоколи.  

Лесна администрация 

Физическите и виртуалните карти премахват необходимостта от разпространение и печат на хартиени ваучери. Работодателите предоставят картите еднократно, а след това ги зареждат ежемесечно онлайн за няколко минути, което спестява време и ресурс, като същевременно намалява административните разходи.  

Всички предимства на хартиените ваучери 

Електронните ваучери притежават всички предимства на хартиените. Няма промяна и в това за какво може да се купува и както досега, могат да бъдат използвани за покупка на храна и безалкохолни напитки, припомня Pariteni.bg. С ваучерите за храна не може да се купуват алкохол, цигарени изделия и нехранителни стоки. Електронните ваучери могат да бъдат използвани както в магазини за хранителни стоки и супермаркети, така и в кафета и ресторанти.  

Както хартиените, така и електронните ваучери не се облагат с данъци и осигуровки, стига да не надвишават лимита от 200 лв. на месец на служител.  

Грижа за природата 

Нуждата от хартия и материали, използвани за производството на хартиени ваучери е значително намалена, поради това, че е-ваучерите се използват чрез пластика или виртуална карта. Фирми като Pluxee залагат на опазването на околната среда като физическите карти изработени от 99% рециклирана пластмаса и така използването на ресурси е екологично отговорно.  

Хартиените ваучери стават ли невалидни? 

Издадените до 30 юни 2024 г. хартиени ваучери важат до датата на валидност, указана на лицевата страна на всеки ваучер. Търговските обекти могат да ги приемат без проблеми, като процесът на възстановяване на средствата от фирмите оператори не се променя.  

Как да получа оферта за електронни ваучери за храна? 

За да получите оферта по лесен и бърз начин, изберете оператор с изцяло онлайн процес като Pluxee Bulgaria. Те предоставят възможност за заявяване на оферта, консултация с търговски представител и подписване на договор изцяло онлайн.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ВиК авария в "Кючук Париж"
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: