Драстичен скок на цената на една от най-често срещаните гъби у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:23 / 19.05.2024
13269
Драстичен скок има челядинката от полето до пазара. Килограмът от вкусната и най-масова гъба тази година е с два лева по-скъп – ако миналата година се купуваше от берачи за осем лева, сега е десет. Но до сергията, независимо дали на пазар или върху кашон на земята, гъбата поскъпва няколко пъти, съобщава "Телеграф“.

Проверката на медията установи, че масово продавачите по тротоарите предлагат челядинките в разфасовки от кофичка кисело мляко, като за нея искат по десет лева.

Разфасовки

По 29,60 лева в търговската мрежа се продава килограм замразени челядинки, които след размразяването се спихват и стават много по-малко. По 24 лв. върви килограмът в друга мрежа от магазини, но там челядинката се предлага в пакети от по две и половина кила и не се дели. В Казанлък килограмът е 10 лв., във Велинград и Пазарджик - 12 лв., а в Кюстендил – от 15 до 20 лв. По магазините има и разфасовка от 125 грама пресни гъбки за 8,69 лв.

Покрай дъждовете реколтата от челядинки в момента е много богата. Повечето търговци рекламират стоката като набрана в екологично чист район, но както и при копривата никой не знае дали стоката не е откъсната в най-прашния участък до магистралата, така че се препоръчва гъбите да се мият добре, особено ако ще се сушат или замразяват, а не са за непосредствена консумация.

Данък

В края на април на второ четене в пленарната зала депутатите запазиха алтернативния данък за берачите на диворастящи гъби и трюфели. Предложението на ГЕРБ и ДПС той да отпадне беше подкрепено от 98 народни представители (на ГЕРБ, ДПС и ИТН), но 102 гласуваха против (ПП-ДБ, "Възраждане“ и "БСП за България“). 

Ексминистърът на финансите Асен Василев пък обясни, че алтернативният данък бил въведен след четиримесечни разговори с берачи на гъби и трюфели и фирми, които се занимават с изкупуване и износ. Той изтъкна, че приетото с гласуването на държавния бюджет за 2024 г. законодателство включва пенсионно и здравно осигуряване на 4-часов работен ден за берачите на гъби и така 50 хил. души "излизат на светло“.

"От една страна, се запазват данъчните постъпления, от друга страна – имаме 50 хил. души, които са осигурени – здравно и пенсионно“, каза Василев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (430):
05.09.2024 В големи магазини може да се наблюдават тенденции, които не са обосновани чисто икономически
02.09.2024 Кафето поскъпва
31.08.2024 Бизнесмен: Ако се реши проблемът с вноса на сухите млека и палмовите мазнини, ситуацията ще бъде много по-добра
14.08.2024 Фермер: Както си продаваш на една верига стоката, така в следващия момент влиза внос от чужбина и цената пада с 1-2 лева
11.08.2024 Картофите и оризът поскъпват: Любими зеленчуци също със завишени цени
05.08.2024 Сиренето и млякото в България са по-скъпи, отколкото във Франция и
Нидерландия
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).