Дуранкев: На чичо домашните историчета! Джендъристорици с фараш да ги ринеш!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
23:24 / 10.09.2024
2779
През вчерашния ден Държавна агенция "Архиви" пусна новия си сайт "Съветската окупация в България (1944 - 1947 г.)", част от тематичната дигитална колекция "Архивите говорят". В сайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения, като те са събрани са от 27 архива, а най-ценните се съхраняват в Централния държавен архив. Целта е чрез него да се запълни важна и съществена празнина в познанията на общество ни за близкото минало. 

Икономистът проф. Боян Дуранкев направи кратък коментар във Facebook. Sofia24.bg го публикува без редакторска намеса:

На чичо домашните историчета!

Вчерашната (псевдо)История.BG, както и не много политизираната Главна дирекция "Архиви" представиха зловещите години на кървавата съветска окупация (1944-1947 г.) на България.

Узнахме че има 120 загинали български граждани през тези 4 години. Направете си труда, справката е интересна - над 80% от загиналите са при инцидент с камион или автомобил по очуканите български пътища.

Очаквам следващия списък с над 4 000 загинали български граждани, за да бъдат "исторически неутрални" тези анализатори.

Да им помогна. По време на Втората световна война България е подложена на няколко вълни от въздушни бомбардировки, основно от съюзническите сили на Великобритания и САЩ. Най-тежките бомбардировки се случват в периода 1943-1944 година, когато съюзниците атакуват различни стратегически обекти, включително София и други големи градове. Според различни източници, общият брой на загиналите български граждани по време на тези бомбардировки е около 4,000 души. Най-много жертви са дадени в София, която е подложена на най-интензивните атаки.

Освен убитите, хиляди хора са били ранени, а значителна част от столицата е разрушена, включително цивилни сгради, инфраструктура и културни обекти. Това са тежки "санкции" и репарации към България.

Впрочем, поклон пред паметта на всички невинни жертви!

Забележете: загиналите българските граждани и в двата случая са преди всичко цивилни лица, които не са предизвикали С НИЩО убийците си!

Геноцидът в Дрезден да не би да е бил оправдан; Хирошима и Нагасаки да не са били военни обекти?!

Но живеем в контролирана демокрация и умело насочвана пропаганда! Джендъристорици (въвеждам ново научно понятие: едно мислиш, друго се налага да говориш) с фараш да ги ринеш!

Не че (псевдо)История.BG приковава безкраен зрителски интерес, но да разберем поне хората, които си оправдават доходите; да не искате да работят в "Марица Изток" или в "МакДоналдс", все пак?!

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).