ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Държавните служители не плащат осигуровки, но хората, които дърпат напред страната ни, нямат подобни насърчения
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:31 / 19.08.2024Коментари (1)118863
©
България заема предпоследно място в индекса за иновации на Европейския съюз. Под нас е Румъния, а лидер е Дания. Страната ни е в групата на най-бавно нарастващите страни. Екипът ни провери какви са премеждията пред бизнеса и каква е ролята на държавата, за да се развиват повече иновативни проекти?

Когато говорим за иновации България е силна в защитата на интелектуалната собственост и развитието на еко технологии. Страната ни изостава заради ниския процент население, което учи през целия живот и ограничената правителствена подкрепа за РнД - научно-развойната дейност.

Нов български продукт за изолация - ще постигне ли зелените цели на Европа.

"Държавата в моя бизнес я няма, аз нямам такова подпомагане. Със сигурност щеше да ми бъде полезно, особено в първите години на развитие. Но ето ме справила съм се без нея, но се надявам това да се промени, защото много добри идеи умират. Нямат финансиране и не могат да стигнат доникъде", посочи пред БНТ Деница Даверова, технологичен стартъп основател, член на БЕСКО.

"България е една от последните държави, най-вероятно която няма никакъв механизъм, по който да насърчава научно-развойната дейност. При нас държавните служители не плащат осигуровки, но хората в компаниите, които създават иновациите и правят важните продукти и дърпат напред държавата ни, те нямат подобни насърчения", каза Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската предприемаческа асоциация БЕСКО.

Други фактори са слабата дигитализация в публичната администрация и все така убягващото ни членство в еврозоната.

"Фактор, който допринася за това, е възприятието за корупция. Имаме да работим върху нашия имидж, една стъпка би било приемането на еврото", коментира Николай Георгиев, мениджър "Оценки и консултантски услуги" в компания за инвестиционно управление.

"Важно е и бизнесът, и хората да не ходим на живо при институциите, ако щете, темата за електронната идентичност. Всичко друго, което го чуваме от 5 или 10 години, не просто е важно, но то трябва да стане и спешно", добави Добромир Иванов.

България вече е страна с високи доходи според класация на Световната банка

В Министерството на иновациите са наясно с тези проблеми. И обясниха пред БНТ, че за комерсиализация на научно-развойната дейност са заделени над 2 млрд. лв. по Програмата за наука и бизнес. Други 3 млрд. лв. по Програмата за конкурентоспособност са на разположение на малкия и среден бизнес. Компаниите вече са кандидатствали за 420 млн. лв. за внедряване на иновации в предприятията си.

Освен подобрено финансиране за научно-развойна дейност, е нужно и повече СТЕМ образование. Това означава учениците да трупат знания и умения в сферите наука, технологии, инженерство и математика и да има кооперация между бизнес и университети.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Миналата седмица минахме няколко митници: българска, две македонски, две косовски и албанска. После наобратно. Въпреки проблема със зелената карта за Косово, единственият дискомфорт имахме на нашата граница. Там те третират като престъпник и не пропускат да ти покажат, че си нищо и могат да правят с тебе , каквото си поиска. Администрацията ни е проблема, а не финансирането. Пари има, но се дават все под масата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: