© Plovdiv24.bg | | Големите хранителни вериги, които оперират у нас, имат двоен стандарт към българските производители и тези, които са в Западна Европа. Това съобщи вчера Иван Савов, председател на Европейската федерация на асоциациите на сертифициращите органи (EFAC). Според него селскостопанските стоки, които влизат в западноевропейските им магазини, задължително трябва да са придружени със сертификата Globаl Gap, който самите вериги са създали. Докато в България, Румъния и другите източноевропейски страни бариерата е доста по-ниска и за да стигнат стоките до щанда, този документ не е нужен.Ние не сме втора ръка европейци, възмущава се Савов, който е и регионален директор на Intertek-Moody за Централна и Източна Европа, Турция, Русия, Кавказ и Централна Азия. Въпросът за тези различия вече е стигнал до земеделският министър, с когото предстои работна среща в понеделник, на която заедно с експерти по безопасност на храните ще се обсъжда реалната ситуация у нас и проблемите, с които се сблъскват родните производители и търговците.
За различните аршини у нас и в странство по отношение на плодовете и зеленчуците не се говори за първи път. Само преди два месеца беше огласено изследване на Словашката потребителска организация, според което водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, предназначени за доставяне в различни европейски страни, под едно и също наименование. Председателят на сдружението Милош Лауко, който беше у нас по покана на земеделския министър, потвърди, че досега няма случай, в който продукт с по-ниско качество да е откриван на германския или австрийския пазар, които бяха част от изследването. В момента в ЕС се обмисля въвеждане на по-строги правила за етикетиране, които ще ориентират по-добре потребителите при избора им.
За различията в изискванията на търговските вериги е бил информиран и председателят на Globаl Gap, който се шокирал от наличието на двоен стандарт по отношение на храните, които се предлагат в различните държави. Макар да има известно раздвижване в това отношение, все още няма гаранции, че веригите имат еднакво отношение към нашите и чуждите потребители, каза Савов.
Само 20-ина фермери у нас са сертифицирани досега. Международният сертификат е придобит през последните пет години от над 100 000 земеделски производители по цял свят. Правителството трябва да окуражи веригите да изискват стандарта и да им каже ясно, че те не могат да имат различно отношение към потребителите в Германия и в България например, каза още Савов.
Изискваме от търговците сертификати за наличие на пестициди, преди да приемем продукцията им, каза за шефът на "Била" за България и Румъния Емил Стефанов. Той твърди, че няма различия в критериите, а зарзаватът отговарял на едни и същи изисквания и у нас, и в чужбина.
Хранителният сектор ще бъде приоритет за групата Intertek Moody при работата в България. Специално внимание ще се обърне и на потребителските стоки, уточни Иван Савов. Предстои откриване на лаборатория или закупуване на вече съществуваща, в която да се изследват земеделските стоки и храните. По поръчка на земеделските стопани се прави изпитване и тестване на тяхната продукция за остатъчни количества пестициди. С готовите резултати може да се кандидатства за сертификация по Globul Gap, която гарантира, че фермерът използва всички добри земеделски практики, а крайният продукт отговаря на изискуемите параметри, за да се издаде сертификат, с който се гарантира вход до щанда на големите търговски вериги в цяла Европа.
Източник: в. "Монитор" |