Дядо Николай сезира главния прокурор за опит за убийство на митрополит Галактион

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:20 / 29.11.2013
3985
Пловдивският митрополит Николай е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров "за опити да бъде извършено посегателство върху архиереи на Българската православна църква". В сигнала владиката посочва, че като архиерей и като гражданин е длъжен да информира прокуратурата, когато има данни за готвено престъпление от общ характер.

В сигнала на митрополит Николай се казва: "Уважаеми господин Главен прокурор, на 28.11.2013 г. в много средства за масова информация беше изнесена информация за престъпление - извършване на покушение върху живота на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. Информацията е изнесена от г-н Константин Тренчев и г-н Христо Латинов. Същото беше споделено от Негово Високопросвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който заяви в заседание на Светия Синод в присъствието на Българския патриарх Неофит и всички епархийски митрополити, че отдавна и до него е дошла информация за опит да бъде отровен митрополит Галактион.

На основание на чл. 208, т. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс това е законен повод за започване на разследване. В качеството ми на митрополит на Българската Православна Църква съм искрено загрижен за моя събрат дядо Галактион и настоявам тези информации да бъдат проверени. Дядо Галактион е, слава Богу, жив и може да бъде проверено дали срещу неговия живот действително се извършва покушение, което евентуално да бъде предотвратено.

В качеството ми и на гражданин Ви изпращам настоящия сигнал на основание чл. 204, ал. 1 от НПК, тъй като съм обществено задължен да информирам органите на реда, когато узная, че се извършва престъпление от общ характер.

Моля да разпоредите образуване на разследване, което да провери изнесените информации, както и да разпоредите други подходящи мерки, ако се установи действително, че се извършва такова престъпление".


Виж коментарите (5)

Още по темата (13):
15.12.2013 Йоан и Серафим в битка за стола на дядо Кирил
15.12.2013 Дядо Борис отново в борбата за Варненски митрополит
15.12.2013 Отец Гелеменов: В манастирите е пълно с гейове!
14.12.2013 Пуснаха секс компромат срещу игумена на Бачковския манастир!
30.11.2013 Отец Хубенов: Митрополит Николай единствен изобличи намеренията на управляващите
30.11.2013 Митрополит Галактион е бил приет в Правителствена болница
Още новини от Национални новини:
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"
Министър Илков: Спряхме контрабандата с америций след акцията в П...
Земетресение в България
Президентът: Днес се разделяме с двама достойни летци
Аптекар: Поставянето на вендинг машини за лекарства е потенциално...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).