Джулия Робъртс от каменната ера е живяла в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:58 / 18.11.2004
1509
В северозападна България археолози откриха женски скелет, който, съдейки по всичко, е най-древният, намерен в Европа. колкото и да е странно, обаче, учените се вълнуват не толкова от точната възраст на костите, а от това, как тяхната притежателка е успяла да запази красивите си бели зъби, твърди Ananova.com.
Приживе жената, чиито останки са на непо-малко от 9 хиляди години, е била красавица. Учените казват, че е можела да се похвали с истинска холивудска усмивка, а по фигура не е отстъпвала на съвременните прелъстителки. Разбира се, относно фигурата археолозите могат да имат само предположения, но за безупречното състояние на зъбите няма никакво съмнение.
"Тази жена е истинска Джулия Робъртс от каменния век. Тя е имала прекрасна усмивка и това е истинска загадка за нас," - каза Георги Ганецовски, ръководител на археологическата експедиция.
Учените мечтаят да научат как праисторическата Джулия Робъртс е запазила зъбите си в това прекрасно състояние. Отначало решили да изяснят какво е яла. В гроба заедно със скелета са намерени останки от кости на едър рогат добитък и зърна пшеница. Значи, жената се е хранила приблизително със същото, с което и днешните жители на слаборазвитите страни, които не могат да се похвалят с добро състояние на устната кухина. Излиза, че работата не е в яденето. Изследователите са сигурни, че по времето, когато е живяла тази жена, хората са използвали някакво особено ефикасно средство за поддържане на зъбите, но какво именно? Ако успеят да го изяснят, това би довело до истинска революция в стоматологията.
Всъщност наскоро историци от Виена съобщиха, че са разчели египетски папирус, който съдържал рецепта за прах за зъби, използван хиляди години преди Колгейт да продаде първата в света паста за зъби. Средството "за придаване на зъбите на белота и съвършенство" се приготвяло от каменна сол, сушена мента, стрит ирис и пипер. Преди почистване на зъбите този прах се разтварял не във вода, а в слюнка - не особено естетично, но, вероятно, ефикасно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила
Димитър Главчев: Няма заплаха за България заради ситуацията в Бли...
Съдът освободи прокурорския син от Перник
Аферата с диригента: Установиха още далавери!
Важни промени и информация от МОН за матурите за 4, 7 и 10 клас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).