Една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, с по-слаба реколта
Новата реколта от смилянски фасул се очертава относително по-слаба спрямо предишни години заради екстремните горещини това лято, прогнозира Сафидин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в с. Смилян. Очакванията на стопаните са за по-малки добиви от обичайните, тъй като високите температури влияят зле на развитието на деликатесния сорт фасул.
Смилянски боб се наричат семената от растението фасул, една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда.
Температури над 28 - 30 градуса не се отразяват добре на фасула и започват да окапват част от цветовете, обяснява Чикуртев пред БНТ.
Особено неблагоприятно е повлияла поредицата от няколко дни с екстремни жеги. Производителите в Смилян се надяват да се сбъднат прогнозите за дъждове в следващите дни. Доколко горещините и глобалното затопляне са засегнали реколтата от смилянски фасул, ще стане ясно през септември, когато се оформят бобените капици.
Заради продължителното засушаване се наблюдава и по-оскъдна реколта от диворастящи гъби в региона, според наблюдения на гъбари.
Като резултат от необичайните горещини, фермери от Смилян обясняват и появата на вредители, които са нетипични за региона, твърдят от земеделската кооперация. Насажденията с домати са нападнати от гъсеници, а в някои градини се появяват и листни въшки по фасула.