![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Едно от трите плесенни сирена в Европа се произвежда в България | ||||||
| ||||||
"То е едно от трите плесенни сирена в Европа, които са с естествена плесен. То е единственото такова сирене на Балканите," споделя пред българската версия на "Дойче Веле" биологът Цветан Димитров. То се получава само в Черни Вит - заради климата и от току-що издоено мляко от специални местни овце - тетевенска и каракачанска овца. Сиренето се поставя в дървен съдове, както правели пастирите в миналото. Саламурата се отцежда, то остава на сухо и с помощта на хладния въздух, се получава плесента. След 40 дни е готово за консумиране. "В Черни Вит казваме на всички продукти, които имат плесен зеленясали. Така дойде името - зелено сирене", казва Димитров. С индустриализацията в България това сирене постепенно изчезва от трапезата. Цветан Димитров го открива случайно през 2007 г. По вкусови качества е в първата десетка в своите класове. Това доведе до популяризирането на този продукт. Биологът има кауза - обикаля из България и събира рецепти на изчезнали сирена. Събрал е досега над 40. Например за картофено сирене, сирене в стомна сирене в делва, сирене от Родопите, зреещо в агнешка кожа и др. Тези деликатеси не се продават по магазините в България. Цветан мечтае един ден всеки да може да опита тези кулинарни съкровища. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg