ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Едър чернокоп по 12 лева килограма заля пазара в Бургас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:57 / 10.11.2024Коментари (0)9719
©
Едър чернокоп по 12 лева килограма заля пазара в Бургас. На рибната борса "Краснодар" от ранни зори се вият опашки от желаещи да си купят "малкия лефер". Екземплярите са едри, стават идеално за скара, има и по- дребни, които се продават 8 лева килото. На някои сергии, много едър чернокоп върви по 15 лева. В същото време цената на паламуда, който също е в изобилие е 8- 10 лева килото. Скочила е хамсията, храната на паламуда- 7 лева за килограм, пише "Труд".

Чернокопът надмина паламуда по цена, защото тази есен рибата е много. "Чернокопът вече влезе и в Бургаския залив, докато паламудът се хваща повече около Царево. Надяваме се да ловим чак до Никулден , а защо не и след това“, коментираха риболовците.

Празникът на моряците и рибарите- Денят на патрона им- Свети Николай Чудотворец наближава. Остава по- малко от месец, а тази година 6 декември се пада в петък, така че тържествата ще са направо тридневни, прогнозират морските вълци.

По традиция в рибарското селище край Бургас- Ченгене скеле празнуват на 19 декември. 

Никулден е и Денят на Бургас, има много именници. И затова те изтеглят празненството си по- късно- на Никулден по стар стил, за да могат да им дойдат повече гости.

При това есенно изобилие курбанът ще е задължително от паламуд и чернокоп. Ще има и много риба на скара в култовата кръчма "Морски сговор", както и в заведението на етнографския комплекс.

Заради препълнените с чернокоп и паламуд сергии на пазара в Бургас започна голямото консервиране. Бургазлии затварят в буркани и от двете риби, но най- много- от чернокопа.

Купуват по няколко килограма, мариноват го и го затварят в буркани за зимата. 

Чернокопът се почиства и в тенджера се приготвя саламура от едра морска сол и вода, разбърква се докато се разтопи солта. Саламурата е готова, когато пуснато сурово яйце в нея изплува на повърхността. 

Рибата се поставя в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да се покрие цялата. Оставя се да престои 24 часа в разтвора, после се отцежда. В друг съд се смесват оцет и вода в съотношение 1 :1. Добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер и сместа се слага на котлона да заври, после се охлажда.

Чернокопът се залива с марината, притиска се и отново престоява 12 часа, след което се прецежда в гевгир. 

В последната стъпка се загряват 2 или 3 чаени чаши  олио в дълбок съд и се запържва едно кубче хляб. Оставя се да се охлади леко. Рибата се нарежда плътно в буркани, залива се със запърженото олио, бахар, черен пипер и дафинов лист.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Днес става на 62
Днес става на 62
08:31 / 11.11.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ВК Марица, сезон 2024/2025
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: