Едър чернокоп по 12 лева килограма заля пазара в Бургас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:57 / 10.11.2024
9876
Едър чернокоп по 12 лева килограма заля пазара в Бургас. На рибната борса "Краснодар" от ранни зори се вият опашки от желаещи да си купят "малкия лефер". Екземплярите са едри, стават идеално за скара, има и по- дребни, които се продават 8 лева килото. На някои сергии, много едър чернокоп върви по 15 лева. В същото време цената на паламуда, който също е в изобилие е 8- 10 лева килото. Скочила е хамсията, храната на паламуда- 7 лева за килограм, пише "Труд".

Чернокопът надмина паламуда по цена, защото тази есен рибата е много. "Чернокопът вече влезе и в Бургаския залив, докато паламудът се хваща повече около Царево. Надяваме се да ловим чак до Никулден , а защо не и след това“, коментираха риболовците.

Празникът на моряците и рибарите- Денят на патрона им- Свети Николай Чудотворец наближава. Остава по- малко от месец, а тази година 6 декември се пада в петък, така че тържествата ще са направо тридневни, прогнозират морските вълци.

По традиция в рибарското селище край Бургас- Ченгене скеле празнуват на 19 декември. 

Никулден е и Денят на Бургас, има много именници. И затова те изтеглят празненството си по- късно- на Никулден по стар стил, за да могат да им дойдат повече гости.

При това есенно изобилие курбанът ще е задължително от паламуд и чернокоп. Ще има и много риба на скара в култовата кръчма "Морски сговор", както и в заведението на етнографския комплекс.

Заради препълнените с чернокоп и паламуд сергии на пазара в Бургас започна голямото консервиране. Бургазлии затварят в буркани и от двете риби, но най- много- от чернокопа.

Купуват по няколко килограма, мариноват го и го затварят в буркани за зимата. 

Чернокопът се почиства и в тенджера се приготвя саламура от едра морска сол и вода, разбърква се докато се разтопи солта. Саламурата е готова, когато пуснато сурово яйце в нея изплува на повърхността. 

Рибата се поставя в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да се покрие цялата. Оставя се да престои 24 часа в разтвора, после се отцежда. В друг съд се смесват оцет и вода в съотношение 1 :1. Добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер и сместа се слага на котлона да заври, после се охлажда.

Чернокопът се залива с марината, притиска се и отново престоява 12 часа, след което се прецежда в гевгир. 

В последната стъпка се загряват 2 или 3 чаени чаши  олио в дълбок съд и се запържва едно кубче хляб. Оставя се да се охлади леко. Рибата се нарежда плътно в буркани, залива се със запърженото олио, бахар, черен пипер и дафинов лист.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Новият вариант на коронавируса ХЕС вече е в България, много е зар...
Андрей Райчев: Бойко Борисов иска ново отношение към себе си
Ами сега? Излязоха резултатите от кръвната проба на Димо Алексиев...
Свободолюбив шопар пробва да влезе в банка
Съдът остави в ареста Марин Димитров по аферата "Митници"
Проблеми при купуването на винетки тази нощ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).