ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова евтини, ако се произвеждаха по всички правила и норми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 17.09.2024Коментари (1)48296
©
Екологичният отпечатък трябва да се разглежда в няколко категории. Текстилната индустрия е вторият най-голям потребител на вода след земеделието. Около една десета от глобалните въглеродни емисии също идват от тази индустрия. Например, това е повече от водния и въздушния транспорт взети заедно.  В доклад на Европейския парламент наскоро се посочи и екологичният отпечатък на индивидуалните потребители, който се генерира от направата на техните дрехи. По-общо казано екологичният отпечатък на текстилната индустрия е голям за света и за всеки отделен гражданин. Това каза Иван Люцканов, представител на Българска Асоциация Кръгов Текстил пред Bloomberg TV Bulgaria.

В България всяка година се изхвърлят 100,000 тона дрехи и битов текстил. Това е голямо количество и трябва да бъде поставено в контекста на това какво точно се случва с него. Голяма част от изхвърлените дрехи не се рециклира. Те обикновено попадат в сметища. Всички знаем за проблемите, свързани със сметищата в България. С други думи, голяма част от нашите данъци и такси отиват за дрехите, които избираме да изхвърлим на боклука.

"Китайските компании Temu и Shein вече надминаха по продажби големите европейски брандове като Zara и H&M и станаха лидери в бързата мода“, коментира гостът. Интересно е, че и двете започват работата си през 2016-та година, но набират сила по време на пандемията. Тогава онлайн търговията бележи възхода си. Екологичният ефект от това не е за подценяване.

Въздушният транспорт произвежда много повече емисии от корабния. Не бива да се подценява и проблемът с опаковките. Например, при сегашните си темпове на растеж Temu ще отдели 1 милиард тона отпадък под формата на опаковки. "При одит на доставчиците на Shein става ясно, че около 70% от тези доставчици получават средна или по-ниска оценка за бизнес практиките си“, отбеляза гостът.

Според събеседника е много важно съществуващите регулации да се спазват. Платформи като Temu и Shein се дължи в някаква степен на това, че те нарушават или избягват правилата. Оформя се консенсус за затягане на мерките за внос в Европейския съюз от трети страни. Знае се вече, че голям дял от дрехите на тези платформи включва опасни токсини. Всяка година в ЕС влизат около 2 милиарда такива пратки и обстойните проверки са предизвикателство.

Методите за справяне със свръхбързата мода изисква по-сериозно прилагане на регулациите и осъзнаване от страна на потребителите какви са вредите от нея. Да, тя е по-евтина и това я прави предпочитана. Трябва обаче да си зададем въпроса защо тези дрехи са толкова евтини – ако се произвеждаха по всички правила и норми, едва ли цените щяха да са такива. Друг важен аспект е агресивният маркетинг, който тези компании прилагат. Той е видим с просто око.

Големият риск  на пазара в момента е местните търговци да бъдат изтласкани. Въпрос на време е цените в тези платформи да се покачат, но не е ясно дали ще са останали производители, които да ги конкурират.

"Това ще направи компании като Temu и Shein монополисти, въпреки спорните им бизнес практики и качество на продуктите“, предупреди гостът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цените не са евтини или скъпи, а ниски или високи; стоката може да бъде евтина или висока.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: