Еколози предлагат тотална забрана на маргарина у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
09:04 / 03.02.2014
5750
Маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, предизвикват исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и редица други заболявания. Това са показали проучвания на специалисти от Държавната агенция за храните и лекарствата (FDA). Експертите обясняват, че хидрогенираните масла, каквито са тези продукти, са вредни за здравето ни. Затова FDA наложи забрана за използването им в САЩ неотдавна.

Тези масла да бъдат забранени и в България. За това настояват от сдружение "Зелени инициативи", които до дни ще внесат искането си в Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните, съобщиха от неправителствената организация. От там припомниха, че тези вредни трансмазнини са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана, които се използват масово в България за производството на бисквити, вафли и тестени изделия.

Зелените активисти излязоха с призив към Агенцията по безопасност на храните и Министерството на здравеопазването да проведат дебати по този въпрос и за забраната им за употреба в хранителната индустрия. Еколозите припомниха, че България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечносъдови заболявания.

При хидрогенацията естествени растителните масла, каквито са добитите от царевица, рапица и соя, се нагряват и молекулният им състав се "дообогатява" с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност.

Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, обясниха от сдружението.

Хидрогенацията при трансмазнините действително отключва редица болестни фактори в човешкия организъм, като се започне от сърдечносъдови и се стигне до по-ранно проявяване на деменцията, наричана още старческо оглупяване. Така коментира проблема доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и свързаните с него заболявания, той е и член на Европейската академия за хранене.

Доц. Ханджиев обясни, че неотдавна дори Дания - страна с либерален режим по отношение на храните, е ограничила съдържанието на трансмазнините, "обогатени" с водород, да бъде до 1% в продуктите.

Трудно е да се забранят храни, с които човечеството вече е свикнало. Здравните ни власти обаче трябва да ограничат тези вредности до 1 на сто, както е в други страни, каза доц. Светослав Ханджиев и допълни, че сега подобни норми у нас няма.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Мъж, изтеглил 36 бързи кредита за 60 000 лева: Не ги връщах абсол...
Адвокат: Жената на Димо Алексиев е съсипана, нямаше нужда 10 души...
Икономист: Това, което стана на пазара на жилищата, не се бе случ...
Шефът на "Електрохолд": Даваме заплата за монтажници - 2000 лева ...
И след 1396 г. България продължава да съществува
Сарафов свиква национално съвещание на прокуратурата и МВР заради...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).