Експерт: Има рискове за националната ни сигурност

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:05 / 04.10.2024
612
Експертът по международна сигурност Славчо Велков обобщи последните събития от Близкия изток.

Продължават активните действия в Ивицата Газа - при въздушните удари в Рафах има 30-40 загинали.

В Западния бряг крупни израелски подразделения навлизат и овладяват големи градове, които са под палестинска власт - и там има много жертви. Западният бряг е скован от общата стачка, утре се очаква такава в Рамала. Там има около 250-300 български граждани, очаква се да се заговори и за тяхната евакуация.

По най-важното направление - на север, на израелско-ливанската граница, от Средиземно море на югозапад до Голан продължават опитите за нахлуване в три направления. Водят се ожесточени сблъсъци с жертви от двете страни. От израелска страна има 19 загинали военнослужещи и 30 ранени, от ливанска страна и "Хизбула" има над 200 жертви, сред които и от ракетните удари по Бейрут.

Велков цитира непотвърдена официално информация, според която от "Хизбула" твърдят, че са нанесли ракетен удар по резиденцията на Нетаняху в Цезарея.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международна сигурност заяви, че все още много политици не правят тънката разлика между риск, заплаха и опасност.

"Ние говорим за рискове, това е неосъществена заплаха, това е заплаха, която се съдържа в потенциала на обстановката, надничаща опасност, когато се говори за рискове и заплахи. Президентът днес обосновано каза - има рискове за националната сигурност, няма преки заплахи за сигурността ни", заяви Славчо Велков.

Като основен риск пред страната ни гостът посочи надигащата се бежанска вълна. Той обобщи, че 1,5 млн. ливанци бягат от войната, толкова са и сирийците, а пътят има е през Сирия, Турция, Кипър.

"Рано или късно ще усетим това като риск за нашата гранична сигурност. Има възможност за прекарване на членове на радикални групировки в Европа, предимно по страни, които са заявили политическа и финансова подкрепа за Израел - атаки може да има по дипломатически представителства на Израел, синагоги, места за събиране на много хора" изрази очакванията си Славчо Велков.

Експертът не счита, че Израел ще нанесе удари по ядрени обекти, но такива може да има по енергийна инфраструктура и военни обекти.

Виж коментарите (0)

Още по темата (65):
04.10.2024 Костадин Костадинов: Не подкрепяме становището на КСНС
04.10.2024 Премиерът Главчев: Има опасност от мигрантска вълна
04.10.2024 Радев след КСНС: Рискът от терористични атаки се повишава
04.10.2024 "Български пощи" с важно съобщение
04.10.2024 Започна извънредното заседание на КСНС
03.10.2024 Външно министерство призовава българите в Иран незабавно да напуснат
страната
Още новини от Национални новини:
Външно министерство с позиция към РСМ
Кеворк Кеворкян: Нуждаете ли се от прошката на Костов? 
МВР с първа информация за "българските полицаи, простреляли румън...
Проверяват за злоупотреби и Кукления театър в Пазарджик
Брендо се лекува в елитна клиника извън затвора
Цените на горивата тръгват нагоре


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).