ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Имат къщи за по 2 милиона лева, но горят въглища - това трябва да бъде забранено!
Автор: Йоланда Пелова 22:01 / 23.10.2024Коментари (1)3972
©
Проблемът с качеството на въздуха в България не е от вчера. Почти 20 години наблюдаваме бездействие на държавата и нежелание да приоритизира този проблем. Имаме няколко наказателни процедури и те са пречка за присъединяването на България към ОИСР. Между 8 и 18 хиляди души умират преждевременно у нас и това се превръща в геноцид за съвременна България и всички българи. Изказаното днес твърдение за станциите на Столична община е поредното доказателство, че от както сме членове на ЕС, всички правителства де факто са заравяли проблема под килимчето. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" експертът “Климат и енергетика" Георги Стефанов.

По думите му държавата не желае един сериозен проблем да бъде обявен за очеваден, тъй като това означава да се предприемат смели и крути непопулярни мерки, които водят до спадане на изборните резултати. “Това е причината ние 15 години да имаме бездействие. Един много голям проблем се корени в съревнованието коя методология е по-правилна, кой датчик работи по-добре и отново ще се замотаем в едно безвремие и бездействие. Надявам се, че действията, предприети от Столична община ще доведат до реални резултати. Когато говорим за транспорт никой не казва, че 8% от транспортните средства причиняват 80% от замърсяването на въздуха. Но по-лошото е, че никой не пожела да се сложат конкретните, точни измервателни уреди, 10-те милиона заделени през 2022 г. през 2023 г. бяха прекратени. Ние продължаваме да бездействаме, знаем че има проблем, но не знаем от кой точно източник е. Това е валидно за всички големи градове, за ТЕЦ-ете, за транспортните артерии и персонално за София. В този омагьосан кръг се въртим 15-20 години", обясни експертът.

Той приветства включването на външни експерти и организации, които много добре могат да идентифицират проблема: "Да сложат пръст в раната и да кажат - транспорта, отоплението са причина. В Банкя, Княжево и Бояна хората имат къщи за по 2 милиона лева, но горят въглища, това трябва да бъде забранено, нима не могат да си сложат по един климатик ли? Ето за такива дисонанси трябват смели решения и действия, за да не умират хората преждевременно. Това може да стане с налагане на реалните санкции по Закона, защото никой не спазва закона, включително органите на реда и органите на КАТ. Когато законът се спазва могат да се затворят наказателните процедури за въздуха, но не желаем да предотвратим проблема. Същото нещо е и със застрояването. С новия мандат на Терзиев започва едно безумно строителство и същият този главен архитект, който го разреши, ще трябва да ги контролира за опазването на зелените точки, калните точки в нашия град. Това трябва да се спре със закон от Народното събрание. Ако искаме София да стане нормален град, а не още по-лош град за живеене, трябва да се предприеме изключително бързи мерки", поясни Георги Стефанов.

"София вече е точка, в която има достатъчно голяма критична маса от граждани, от бизнеси, от подкрепа и разбиране, че проблемът с качеството на въздуха трябва да бъде решен веднъж завинаги. Подозирам, че това ще бъде използвано популистки и политически от опоненти, за да може да бъде спряно. Защото в крайна сметка стоят икономически интереси това нещо да продължи по същия начин, и да не спира. Много трудно ще е на новият кмет да реализира тези амбиции, ще стискаме палци те да се случат и се надяваме, че няма да бъде продължен старият тертип и модел на случване на предложенията за решения.

Спецификациите на самите датчици на измервателните станции могат да дават до определен процент или брой отклонения или статистически грешки, причинени от различни фактори - атмосферни условия, спиране на тока и т.н. Изпълнителната агенция по околна среда е органът, който борави с тези станции, те казват, че само техните измервателни станции са достоверни, другите не работели правилно. И тук съответните контролни органи, които съблюдават такива технически спецификации и изисквания трябва да се произнесат. Тъжно е, ако започнем да спорим по техническите спецификации, вместо да погледнем реалността на проблема. Време е за реални действия и амбиции. Общовалидното решение да се прилага принципът замърсителят плаща е принципът, по който работи Европа и светът. Това трябва да го интегрираме в националния фиск, в сметкоплана през плана за възстановяване. България е единствената държава в Европа, която не прилага този принцип. Ако не се спазва закона, отиваме на съд, това е демокрацията, няма друго решение", заключи Георги Стефанов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
драги ми "експерте" по тъмнозелените сделки, на всеки нормален човек е ясно ,че енергийния сектор в БГ е разделен по цвят и лобита , понеже с годините вашия дял е сравнително дребен визирам сдс,ндсв,дб и зелените ви производни , попаднах на програмата ви в частта Енергетика и гледам сте си харесали водородния бизнес ...демек да изтъргувате Тецове и мини , а от ЕС да ви дадат пари за водородните ви проекти пак на гърба на хората ...много хитро ... един съвет от мен спрете да забранявате като комунисти ,ами направете така,че хората сами да пожелаят да минават на екологична енергия ...язък ти за експертизата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: