Експерт: Много хора пият бира, но едва ли се замислят, че тя може да има наличие на микроорганизми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:42 / 30.01.2023
32927
Иновативен метод за изследване и контрол на микроорганизмите в бирата са разработили български учени от Центъра по биология на храните със съдействието на Съюза на пивоварите, съобщиха от Българската стопанска камара. Молекулярно-биологичният метод за микробиологичната чистота на пивото няма аналог в Европа и се основава на добилата популярност полимеразна верижна реакция в реално време - qPCR.

Разработената оригинална процедура за количествено измерване на бактериалната ДНК в бирата е по-точна, по-бърза и по-прецизна от класическите методи за тестване на микроорганизмите в пивото.

Предходните ДНК изследвания на метагенома на българската бира на ЦБХ са идентифицирали 140 вида микроорганизми в пивото, включително млечнокисели бактерии. Обичайно те са чувствителни към антибактериалните свойства и въздействие на хмела, както и нормално не се размножават при ниски температури.

Д-р Сергей Иванов, ръководител на ЦХБ и водещ екипа, разработил новия метод, коментира, че става все по-модерно, особено при занаятчийските бири, да се появяват пива с по-силно изразен кисел ароматно-вкусов профил. За целта се използват млечнокисели бактерии, които формират такъв вкус. Напоследък все повече с контролирано добавяне в пивото на млечнокисела закваска се разработват пробиотични бири, които са полезни за микрофлората на стомаха.

Много хора пият бира, но едва ли се замислят, че тя може да има наличие на микроорганизми.

"Наличието на малко количество микроорганизми не е проблем. Когато са в повече обаче, могат да създадат стомашен дискомфорт и да доведат до разстройство, каза пред businessnovinite.bg д-р Сергей Иванов, от Центъра по биология на храните. 

Но дори и това да е целта, микробиологичният контрол в пивопроизводството следва да е още по-стриктен. По принцип млечнокиселите бактерии са нежелани и затова за съдържанието им в бирата се следи постоянно, което изисква трудоемка лабораторна работа.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Близо 20 см е снежната покривка по проходите в област Смолян
Доц. Киселова се извини на всички български граждани
Борисов: Нашата идеологическа битка не е с ПП-ДБ, а с "Възраждане...
Затвориха за камиони над 12 тона най-високия старопланински прохо...
Тир се вряза в къща в търновско село, международен път е затворен...
И шаранът поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).