За голяма част от българите е по-важно не какво съдържа сиренето, а колко струва. Това важи особено за хората в по-малките населени места, с по-малка покупателна способност, коментира пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
В България има регистрирани около 254 предприятия, който произвеждат млечни продукти. 90% от тях произвеждат и сирене. Но само 30% от продуктите, които се предлагат на пазара, са 100% млечни. А предприятията официално произвеждащи аналози на млечни продукти в страната са 15.
Присадашки посочи, че в сектора млекопреработка и млекопроизводство може би качеството на млякото е най-изоставащият фактор.
Но в последните години много имитиращи продукти заместват млечните. И това води до изместване на стандартите какво представлява млечният продукт.
В същото време повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са със съмнителен произход, категоричен е Присадашки.
Показателен е случаят със събиране на Асоциацията на млекопреработвателите в ресторант, където експертите, възмутени от това, че им предлагат заместители, вместо истински млечни продукти, предизвикват проверка. Оказва се, че от ресторанта реално са закупили една кутия сирене от 800 грама и под фактурата за нея минават останалите имитации на сирена.
Според Присадашки решението на проблема е просто. С нова наредба аналозите, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител.