Експерт: Най-полезна е храната, която е прясна, чиста и с местен произход
Здравословното хранене е много важен фактор за успехите, които постигат спортистите. Храненето е горивото, което слагаме в нашия организъм. Това каза в "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Асоциация за устойчиво спортно хранене "Атлета“ Свобода Михайлова.
За да може организмът да усвои максимално всички полезни вещества от храната, тя трябва да бъде прясна, чиста и с местен произход, посъветва специалистът.
"Когато е преработена, тя губи част от своите свойства. Във всяка една преработена храна има добавен консервант, който я прави устойчива, което не е добре за организма. В замразените храни също няма консерванти“, допълни тя.
Устойчивите спортни резултати не се постигат благодарение на приема на хранителни добавки, а чрез балансирана и чиста храна, подчерта Свобода Михайлова.
"Болшинството от хранителните добавки съдържат много химически съставки, което не е добре за организма. В момента на пазара вече има продукт, който е направен на базата на мед. Медът е съставен от глюкоза и фруктоза, което дава възможност едновременно за бърза енергия и за по-бавна енергия. Той има и много нисък гликемичен индекс, което означава, че и хората, които имат проблем с кръвната захар, също могат да го приемат без притеснения“, обясни тя.