Експерт: Правилното слагане на детското столче в колата е жизненоважно

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:20 / 26.10.2023
863
Правилното слагане на детското столче в колата е жизненоважно. Това заяви Милена Захариева от фондация Kids on board в рубриката "Визия 0“ на "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. "Всеки път, когато качваме детето в автомобил, то трябва да бъде в подходящо за възрастта, ръста му и теглото столче. Децата до определена възраст трябва да се возят с гръб към движението“, отбеляза Захариева.

Коланът винаги трябва да се поставя както на детето в столчето, така и на нас, плътно по тялото, каза още тя. "Ако яке или друга дебела връхна дреха пречат на стягането с колан или ако сме го отпуснали, за да не "стиска“ детето, в случай на рязко спиране можем сериозно да го нараним. Не трябва да има луфт между колана и тялото ни“, поясни Захариева.

Когато купим столчето, ще го ползваме минимум година – може и 4,5,6, в зависимост от столчето. "Трябва винаги да го нагаждаме спрямо актуалния растеж на детето. Правилното място за преминаване на колана е по твърдите части на тялото. В горната му част е не през врата, а през рамото“, предупреди тя.

Столчето може да бъде на предната седалка. Ако то е обратно на движението, въздушната възглавните задължително се изключва. Ако е по посока на движението, задължително еърбегът е включен. Седалката е изнесена леко назад, даде указания Захариева.

Всичко, което ние си измислим като "домонтаж“ на столчето и е в разрез с предписанията на производителя, е грешно. "Само бихме попречили на столчето да изпълнява функцията си“, подчерта Захариева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).